Scandal între profesori și părinți după anunțul Ministerului Educaţiei despre redeschiderea școlilor. Chiar ministrul Sorin Câmpeanu a fost cel care a transmis că doreşte ca acest lucru să se întâmple cât mai grabnic posibil.
Mai mult de atât, acesta a spus că o decizie va fi luată după a doua jumătate a lunii ianuarie, în funcţie de mai mulţi factori. Apoi, ministrul a explicat că, în acest moment, sunt 340.000 de angajaţi în învăţământul preuniversitar şi universitar şi ”indiferent care va fi procentul care se vaccinează va fi un plus”.
Nu toată lumea a gândit problema în termeni asemănători. Cadrele didactice par că nici nu vor să audă de o eventuală vaccinare și solicită sindicatelor să tranșeze problema.
Profesorii se tem de vaccinul împotriva COVID-19 și mulți dintre ei se consideră cobai. Aceștia nu vor să fie obligați să se imunizeze pentru a se putea reîntoarce la catedră.
Unii nu înțeleg nici de ce meseria lor a intrat în tranșa a doua a vaccinării, practic, imediat după medici. Oamenii și-au spus supărările pe un grup organizat pe Facebook. Tot acolo, replicile n-au întârziat să apară.
„Dacă faci vaccinul, cât timp esti imunizat? O zi, o lună, un an? Nimeni nu stie nimic, acest vaccin nu este testat suficient…Toată lumea vrea sa fie sănătoasă dar acest vaccin parca se cam impune….”, a scris Maria Mădălina.
Aceasta a fost completată de o altă profesoară. Adriana Ștefănescu spune că problema este, de fapt, în cu totul altă parte, nu neapărat la școală.
„Și parintii copiilor s-au vaccinat ? Copiii stau cu noi maxim 7 ore. Restul orelor pana la 24??? Nu noi stam nas in nas cu elevii, nu noi imbratisam si ii alintam…
Parintii …care merg si la serviciu, sa nu uitam, care nu poarta masca acasa. Noi purtam la scoala, clasele sunt dezinfectate si aerisite, la usa fiecarei clase sunt dispozitive cu dezinfectant… Deci??? Cine trebuie sa se vaccineze ca sa nu ne imbolnavim noi, cadrele????”.
O altă educatoare, Ina Valentina a fost și mai fermă. „Parintii vor sa fie asigurati? … dar și cadrele didactice vor sa fie asigurate, așadar sa se vaccineze atât părinții cât și bunicii, sa fim toți Asigurati!… Iar vaccinul o data făcut, nicidecum nu va întărește imunitatea…”, le-a transmis aceasta colegilor.
N-au lipsit replicile din partea părinților. Aceștia le bat obrazul profesorilor pe care îi consideră vinovați principali pentru felul în care se desfășoară școala online. Nu a fost singura acuză adusă cadrelor didactice.
„Să vă fie rușine. De un an de zile vă urmăresc și nu faceți altceva decât să vă plângeți. Că de ce nu sunt laptopuri, că de ce nu e internet, că cine vă plătește vouă curentul, când vin voucherele de vacanță, de ce nu sunt măriri de salariu, de ce ne îngheața salariul.
Ați ajuns din oameni mari care ajută la dezvoltarea frumoasă a altor oameni, deocamdată, mici, niște neica nimeni. Nimic nu vă convine, dar nici nu faceți ceva în plus. Dacă e vaccin, de ce e, dacă nu e, de ce nu e. Cam acesta este minunatul dascăl în România anului 2021”, a scris Tudorache Marian, tatăl unei eleve din clasa a șaptea.
FANATIK a luat legătura cu acesta și a descoperit în spatele rândurilor o supărare și mai mare. Bărbatul spune că este nevoit să scoată bani serioși din buzunar pentru meditațiile odraslei. Se întâmplă lucrul acesta pentru că fiica lui, clasată în primele din școală la învățătură, nu reușește să înțeleagă nimic din stilul de predat online al profesorilor.
„O să mă înțelegeți exact de ce nu accept să spun școala, dar mai ales mă vor înțelege ceilalți părinți care trec la fel ca mine prin treaba asta. Pandemia asta de coronavirus a transformat școala într-o adevărată industrie.
A fost mană cerească pentru ăia care nu prea se omorau cu cartea, pentru că profesorii au închis ochii și-au dat note la număr, numai să fie, dar haos total pentru ăia care vor să învețe.
În scurt timp, profesorii și-au dat seama de oportunitate, au lăsat-o mai moale la așa zisa școală online și cine vrea să priceapă sau să învețe este invitat la meditații separate. De data aceasta nici măcar nu se mai deplasează la domiciliul clientului. Nici măcar efortul ăsta nu îl mai fac.
Dumneavoastră înțelegeți de ce oamenii ăștia nu vor vaccinare și nimic altceva? Pentru că nimeni nu îi întreabă niciodată de sănătate. Salariul e salariu, merge de prin martie, voucher de vacanță, spor pentru îmbrăcăminte, nu știm de ce se mai acordă, dar el se acordă, spor de hrană și multe altele.
Și meditațiile sunt meditații. Nu vă vaccinați pentru că nu sunt impozitate meditațiile. Și pentru că faceți averi în perioada asta din dorința copiilor care vor să învețe carte. Cine vrea carte, cine vrea să intre la un liceu bun, la o facultate bună este nevoit să facă meditații.
Acesta este adevărul unui sistem putred, un sistem pe care ne facem că nu-l vedem. Se fac meditații la orice. Ăia de la sport sunt singurii amărâți. În rest română, matematică, istorie, geografie, pentru orice ai nevoie se găsește un meditator. Pe care îl plătești. Că la școala online îți dă o fișă și aia e”, a continuat bărbatul.
Am discutat și cu profesori pentru a afla un punct de vedere. Cadrele didactice spun că meditațiile au existat de când lumea și pământul. Recunosc că există un plus în ultima perioadă, dar nu îl consideră un capăt de țară.
„Să fim serioși. Meditații s-au făcut mereu. Nu neg că nu se fac și acum, probabil că ceva mai mult. Dar nu cred că trebuie generalizat. Poate că domnul are o situație aparte, repet, nu o neg. Nu pot eu să vorbesc în numele tuturor colegilor.
Cine a dorit să urmeze o școală bună, cine a avut nevoie de o aprofundare a trecut și prin meditații.
Acum, nu știu ce să spun despre impozitarea lor sau dacă unii se simt mai bine de acasă și au timp mai mult pentru meditații. Timpul este același, în mare. Noi trebuie să fim conectați cu copiii, nu putem să nu intrăm la ore”, a zis Mihai Ioana.
Deocamdată, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta o OUG pentru continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie, dar a afirmat că îşi doreşte ca semestrul al doilea să se deruleze „în maniera clasică”.
Cîmpeanu a menţionat că analiza cu privire la situaţia epidemiologică, în baza căreia se va lua o decizie, va fi făcută de experţi în sănătate.