News

Scandal la Apele Române! Fermier revoltat de decizia autorităţilor: „Mi-au pus apometru pe fântâna mea veche de 100 de ani”

Scandal la Apele Române după ce un fermier a acuzat că a fost obligat să-și monteze un apometru pe o fântână veche de 100 de ani
02.11.2021 | 16:46
Scandal la Apele Romane Fermier revoltat de decizia autoritatilor Miau pus apometru pe fantana mea veche de 100 de ani
Un producător de legume spune că a fost obligat să monteze apometre pe fântâna din curte. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dumitru Ples este fermierul care a încins spiritele și a anunțat că a fost vizitat de reprezentanți ai Apelor Române care n-au stat o clipă pe gânduri și l-au obligat să monteze apometru pe fântâna din curte. Bărbatul a precizat că este producător de legume, dar a vrut să știe dacă în ultima perioadă s-a mai aflat cineva într-o situație asemănătoare.

Mai mult decât atât, legumicultorul a explicat că fântâna pe care Apele Române o vrea contorizată neapărat este una veche de 100 de ani.

ADVERTISEMENT

Scandal între un fermier și Apele Române!

A fost iureș în mediul online după postarea fermierului, sute de oameni exprimându-și dezacordul față de decizia Apelor Române, dar și temerea că situația s-ar putea repeta cât de curând și în cazul lor.

„Sunt producător de legume. Am fost vizitat de cei de la Apele Române și mi s-a atras atenția (impus) să-mi montez apometru pentru apa pe care o consum din propria fântână, veche de 100 de an. Mai este cineva în situația asta? Este lege?”, a ținut să întrebe Dumitru Ples.

ADVERTISEMENT

Postarea a devenit virală în scurt timp și mai mulți oameni l-au sfătuit pe fermier ca data viitoare să dezlege câinii atunci când autoritățile vor mai vrea să intre în curtea lui.

„Mi se pare o aberație. Fântâna este construcție proprie, fără ajutor, apa este de la Dumnezeu”, a notat Dan Simona Leuca. „Au dreptate și nu au dreptate! Să îmi returneze banii pe care i-am dat pe foraje, pompe, bazin de colectare, plus chirie pentru terenul meu și eu le plătesc apa! Sunt de acord să plătesc dacă îmi aduc apa la robinet!”, a transmis și Cristina Giba.

ADVERTISEMENT

Ce spune legea și de ce este obligat fermierul să plătească

Printre cele peste 600 de comentarii s-au numărat și câteva care au stârnit furie, dar care au ridicat și ceața. Astfel, conform unei legi votată în cabinetul Nicolae Văcăroiu, în 1996, autoritățile au acest drept.

Mai exact, apele de suprafață sau subterane, așa cum este în situația de față, pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare și de protecție a calității apelor, pentru băut, adăpat, udat, spălat, îmbăiat și alte trebuințe gospodărești, dacă pentru aceasta nu se folosesc instalații sau se folosesc instalații de capacitate mică de până la 0,2 litri/secundă, destinate exclusiv satisfacerii necesităților gospodăriei proprii.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, producătorii de legume cu solare în curte și care scoteau până acum apă din fântână sunt obligați să își monteze apometre, consumul lor fiind unul mult mai mare față de cel stipulat în lege. Una care, atenție, nu te oprește să folosești liber apa pentru consum și gospodărie, ci îți impune să plătești atunci când o faci în mod intensiv, în scop comercial.

„Toți vreți o țară ca afară, dar nu respectă nimeni legea. Toți căutati să o fentați, să nu plătiți taxe, impozite, șamd. Vreți scoli spitale, poliție, șamd, de parcă banii vin din cer”, a acuzat Ovidiu – Adrian Ștefan

„Este producător de legume. Probabil folosește foarte multă apă și probabil are firmă. Există lege doar că se aplică tacit numai societăților sau altor organizații și în special celor care au nevoie de autorizație de mediu. Nu se aplică (încă) persoanelor fizice (motive politice), dar  există lege”, a ținut să explice întreaga situație și Adrian Dumitrescu.

ADVERTISEMENT