News

Scandal pe trecerea celor 15 spitale de la Transporturi, la alte ministere. Angajații de la CFR și medicii se opun transferului, dar legea a fost votată

Nemulțumiri privind trecerea celor 15 spitale de la Transporturi, la alte ministere. Deputații au aprobat transferul acestora.
12.12.2023 | 16:10
Scandal pe trecerea celor 15 spitale de la Transporturi la alte ministere Angajatii de la CFR si medicii se opun transferului dar legea a fost votata
Scandal pe trecerea celor 15 spitale de la Transporturi, la alte ministere. Foto spitalcfwiting.ro
ADVERTISEMENT

Scandal pe trecerea celor 15 spitale de la Transporturi, la alte ministere. Deputații au votat, marți, transferul acestora în subordinea respectivelor ministere și instituţii cu reţea sanitară proprie.

Scandal pe trecerea celor 15 spitale de la Transporturi, la alte ministere

Cele 15 spitale vor ajunge la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Academia Română, autorităţile administraţiei publice locale şi universităţile de medicină şi farmacie acreditate şi universităţile care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie acreditate, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Însă, medicii și angajații CFR nu sunt de acord cu această schimbare. Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Codrin Munteanu, susține că salariile nu vor suferi modificări, iar calitatea serviciilor ar urma să fie îmbunătățită. Primul spital care va fi transferată la MApN este CFR Wittting din București.

Reprezentanții de la CFR spun că nu sunt de acord cu acest transfer. Ei susțin că este, de fapt o lichidare, și „un atentat la siguranța circulației feroviare”. Unitatea medicală CFR Witting are specializare pentru siguranța transporturilor feroviare.

ADVERTISEMENT

„Nu este un transfer, este o lichidare a lui și mutarea în subordinea Spitalului Militar. (…) Spitalul Witting recuperează personalul dat inapt în teritoriu. După recuperare, îi revizuiește pe acești salariați de siguranța circulației și le dă verdictul dacă pot continua activitatea sau nu”, a transmis Iulian Măntescu, președintele Sindicatului Mecanicilor de Locomotivă, la Radio România Actualități.

Care sunt cele 15 spitale care vor fi transferate

De altfel, există voci în rândul deputaților care spun că transferul de la Ministerul Transporturilor la alte instituții nu ar avea în vedere interesul pacienților. Printre aceștia se numără deputatul USR Emanuel Ungureanu.

ADVERTISEMENT

Totodată, liderul AUR, George Simion, spune că medicii Spitalului Witting din Capitală, nu ar vrea să își desfășoare activitatea în subordinea MApN. „Cadrele medicale de la multe spitale făcute în momentul ăsta pentru domeniul feroviar, pentru transporturi, vor pleca din ţară.

Opriţi nebunia asta, domnule ministru Grindeanu, până nu e prea târziu! Şi aşa avem o deficienţă majoră de cadre medicale”, susține liderul partidului AUR, George Simion.

ADVERTISEMENT

Cele 15 unități medicale care vor trece de la Ministerul Transporturilor, la alte ministere sunt următoarele: Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 1 Witting Bucureşti, Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 2 Bucureşti, Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi, Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca. Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara, Spitalul General Căi Ferate Ploieşti. Spitalul General Căi Ferate Galaţi, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, Spitalul General Căi Ferate Braşov, Spitalul General Căi Ferate Paşcani, Spitalul General Căi Ferate Simeria, Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea, Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, Spitalul General Căi Ferate Sibiu, Spitalul General Căi Ferate Drobeta-Turnu Severin, conform Agerpres.

 

ADVERTISEMENT