Sport

Scandal uriaș în China! A dat mită ca să ajungă selecționer și a fost arestat

În China este un scandal uriaș de corupție. Fostul selecționer a atras atenția autorităților după ce a dat mită. Suma s-a ridicat la 400.000 de euro.
11.01.2024 | 08:28
Scandal urias in China A dat mita ca sa ajunga selectioner si a fost arestat
În China este un scandal uriaș de corupție. Fostul selecționer a atras atenția autorităților după ce a dat mită. Suma s-a ridicat la 400.000 de euro. Sursa Foto: X (Twitter)
ADVERTISEMENT

Tie Lie (46 de ani) este fostul selecționer al naționalei de fotbal a Chinei. Tehnicianul a atras atenția autorităților după ce a dat mită pentru a ocupa poziția de antrenor al echipei naționale. Suma s-a ridicat la 400.000 de euro.

Scandal uriaș în China! A dat mită 400.000 de euro ca să fie numit selecționer și a fost arestat

Pentru a deveni selecționer în China, Tie Li susține că a fost nevoit să ofere mită în valoare de 400.000 de euro. Acest lucru s-a întâmplat în ianuarie 2020. Fostul jucător al lui Everton a mărturisit acest lucru în cadrul unui documentar publicat de televiziunea publică, CCTV.

ADVERTISEMENT

Antrenorul, aflat în acest moment în detenţie provizorie pentru fapte de corupţie, a dezvăluit și faptul că a contribuit la trucarea unor meciuri, pe vremea când se afla pe banca tehnică a unei echipe de club. Totodată, a ajutat mai multe echipe să promoveze din eșalonul secund, în cel de elită, prin cumpărarea mai multor meciuri.

”Regret enorm. Ar fi trebui să rămân cu picioarele pe pământ şi să urmez calea corectă. Sunt unele lucruri, care, la vremea aceea, erau practici obişnuite în fotbal”, a mărturisit Tie Li.

ADVERTISEMENT

Tie Li a susținut în acel documentar că a fost unul dintre cele mai mari visuri ale sale. Acela de a deveni selecționerul Chinei. Tehnicianul a avut nevoie de ajutorul fostului club la care antrena, Wuhan Zall, pentru a interveni în favoarea sa la Federația Chineză de Fotbal (CFA).

În povestea sa, Li a mărturisit că a trebuit să ofere 255.000 de euro mită către Xuyuan Chen, preşedintele CFA în acel moment și că a mai fost nevoit să achite și 128.000 de euro secretarului general din cadrul aceleași organizații.

ADVERTISEMENT

Măsurile luate de Tie Li, ca selecționer al Chinei

La începutul mandatului ca selecționer al Chinei, Tie Li a convocat la naționala “Dragonului Roșu” patru fotbaliști de la fosta sa echipă de club, Wuhan Zall. Cei patru nu erau la un nivel potrivit pentru a face parte din lotul Chinei. Dar a fost unul dintre favorurile pe care Li a trebuit să le facă fostei sale echipe.

China nu a avut rezultate extraordinare cu Tie Li pe banca tehnică. Naționala “Dragonului Roșu” nu a reușit să se califice la Cupa Mondială din 2022. Iar în decembrie 2021, fostul jucător de la Everton și Sheffield United a fost demis din funcția pe care și-a dorit-o atât de mult.

ADVERTISEMENT

Consecințele fotbalului chinez în urma corupției

La finalul anului 2022, agenția națională de anticorupție din China a lansat o anchetă în privința acțiunii făcute de Tie Li. Ulterior, mai mulți conducători ai Federației Chineze de Fotbal, printre care și Xuyuan Che, au fost demiși din funcțiile pe care le ocupau.

Fostul președinte CFA a fost găsit vinovat în cadrul dosarului de corupție, în septembrie 2023. Xuyuan Che și-a recunoscut fapta în cadrul aceluiași documentar în care este prezent și Tie Li: “Vreau să prezint cele mai profunde scuze tuturor iubitorilor fotbalului din China”.

Toată ancheta de corupție, precum și alte demersuri în justiție, au fost pornite la cererea președintelui Chinei, Jinping Xi. Acesta își dorește o reformă la nivel de organizare a fotbalului chinez și o performanță mai bună a naționalei. China se află pe locul 79 în clasamentul FIFA, fiind la același nivel ca în urmă cu 10 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: