News

Scandalul Bâstroe va fi arbitrat de Comisia Europeană. Experţii UE vin luni la Bucureşti

UE dă primele semne de implicare în disputa româno-ucraineană legată de dragarea Canalului Bâstroe. Experţii comunitari ajung luni în ţara noastră.
05.03.2023 | 20:36
Scandalul Bastroe va fi arbitrat de Comisia Europeana Expertii UE vin luni la Bucuresti
Pe 15 martie încep măsurătorile pe Braţul Chilia şi Canalul Bâstroe
ADVERTISEMENT

Experții Comisiei Europene vin luni în România pentru a facilita dialogul interministerial dintre Bucureşti şi Kiev în legătură cu lucrările de dragare care au loc pe Canalul Bâstroe. Măsurătorile la nivel de experţi ar urma să înceapă pe 15 martie.

Măsurătorile vor dura zece zile

Specialiștii europeni vor solicita informații suplimentare atât României, cât și Ucrainei, despre lucrările efectuate pe canalul Bâstroe și pe Braţul Chilia. De subliniat că vizita la Bucureşti nu are scopul de a verifica lucrările de dragare, ci de a facilita dialogul între cele două părți.

ADVERTISEMENT

“Pot confirma că oficialii Comisiei Europene vor veni luni în România, unde se vor întâlni cu autoritățile și vor efectua o vizită de lucru. Nu vor face verificări tehnice, precum măsurători pe canale, dar vor colecta informații de la părțile implicate.

Acestea vor urmări facilitarea dialogului dintre părți, în vederea asigurării unei cooperări strânse între toate părțile și a unei bune implementări continue a culoarelor de solidaritate”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pentru Euronews.

ADVERTISEMENT

Vizita experţilor europeni vine în contextul în care vinerea trecută specialişti din România şi Ucraina au avut deja primele discuţii după izbucnirea scandalului în jurul dragării acestui canal. În cadrul întrevederii s-a convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe Brațul Chilia și Canalul Bâstroe din data de 15 martie.

Luni, românii şi ucrainenii vor fi din nou faţă în faţă, probabil sub supravegherea delegaţiei UE, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze aproximativ 10 zile.

ADVERTISEMENT

“Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia. Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe.

Partea ucraineană va fi cea care va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare”, se arăta într-un comunicat remis de Ministerului Transporturilor de la Bucureşti, la sfârşitul săptămânii.

ADVERTISEMENT

Scandalul legat de lucrările pe canalul Bâstroe a revenit o dată cu declaraţiile lui Sorin Grindeanu, din 15 februarie, care acuza că Ucraina face lucrări de dragare pe acest segment, el susținând în acelaşi timp că Ministerul Mediului și cel de Externe trebuie să vină cu o poziție.

ADVERTISEMENT