News

Bogdan Aurescu îl contrazice pe Klaus Iohannis în problema Bâstroe. Până la izbucnirea scandalului ucrainenii n-au cerut nicio discuţie tehnică

Acuzaţiile lui Klaus Iohannis la adresa oficialilor MAE sunt contrazise de răspunsul dat de minister unei solicitări legate de corespondenţa româno-ucraineană pe tema Bâstroe.
24.02.2023 | 18:37
Bogdan Aurescu il contrazice pe Klaus Iohannis in problema Bastroe Pana la izbucnirea scandalului ucrainenii nau cerut nicio discutie tehnica
Scandalul în jurul dragării Canalului Bâstroe continuă
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe infirmă declaraţiile făcute de Klaus Iohannis la Varşovia, în care şeful statului spunea că partea română nu a dat curs solicitărilor ucrainenilor de a avea întâlniri bilaterale la nivel de experţi în chestiunea canalului Bâstroe.

Ucrainenii au cerut discuţii tehnice abia după izbucnirea scandalului

Ministerul Afacerilor Externe spune că partea ucraineană nu a solicitat nici în cursul anului 2022 şi nici în cursul acestui an discuţii la nivel de experţi şi abia în data de 20 februarie, după izbucnirea scandalului, şi-au arătat disponibilitatea pentru organizarea unei întâlniri tehnice între autoritățile din cele două state care gestionează portofoliul transporturilor.

ADVERTISEMENT

Într-un răspuns la o solicitare adresată de defapt.ro, MAE a dat următorul răspuns: “Ministerul Afacerilor Externe nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru o întâlnire la nivel de experți din cadrul MAE pe subiectul dragajelor pe brațele Chilia și Bâstroe ale Dunării, nici în cursul anului 2022, nici în cursul acestui an”.

Răspunsul ministerului condus de Bogdan Aurescu îl contrazice practic pe preşedintele Klaus Iohannis, care declara în urmă cu două zile, în capitala Poloniei: “Unii politicieni de-ai noștri cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public românesc, probabil în vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii au solicitat să existe discuţii la nivel de experți şi cu Ministerul Transporturilor şi cu Ministerulu Mediului, și pe alte paliere, pe Externe. Aceste discuţii nu au avut loc, dar ai noştri, inflamaţi şi hotărâţi, fac afirmaţii care nu au un fundament dovedit”.

Fitilul scandalului legat de dragarea Canalului Bâstroe a fost aprins de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care declara într-o conferinţă de presă susţinută în data de 15 februarie că a fost informat că Ucraina face lucrări de dragare a Canalului Bîstroe, acest lucru putând avea un impact semnificativ asupra mediului și a Deltei Dunării.

ADVERTISEMENT

Ulterior, mai mulţi politicieni au avut luări de poziţie în legătură cu acest subiect, de la preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care a afirmat că protejarea Deltei Dunării nu se negociază, până la liderul AUR, George Simion, care i-a acuzat pe ucraineni că “au impresia că totul li se cuvine”.

Ucraina justifică operaţiunile de pe Canalul Bâstroe ca fiind o necesitate ministrul adjunct al Infrastructurii, Iuri Vaskov, declarând miercuri: “Nu vedem nicio problemă – nu este o nouă construcţie, ci o adâncire operaţională”. El a adăugat că operaţiunile de dragare sunt menite să menţină canalul suficient de adânc pentru a permite trecerea unor nave cu un pescaj de până la 6,5 metri.

ADVERTISEMENT

Politicianul ucrainean a mai explicat că Ucraina transportă cereale pe canalul Bâstroe, deoarece dezvoltă rute alternative pentru exporturile sale, în timp ce accesul la porturile sale de la Marea Neagră a fost limitat de la invazia Rusiei.

ADVERTISEMENT