News

Scandalul concediilor medicale continuă. Pe cine vrea Rafila să verifice: ”Acolo trebuie făcute controale!”

Autorități versus medici și pacienți. La cine ar trebui să se facă verificări pentru acordarea concediilor medicale nejustificate
15.02.2024 | 17:02
Scandalul concediilor medicale continua Pe cine vrea Rafila sa verifice Acolo trebuie facute controale
Ministrul sănătății consideră că medicii care acordă concedii medicale pentru afecțiuni minore trebuie verificați. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că trebuie verificați medicii care acordă foarte multe concedii medicale. Totul a pornit după ce premierul Marcel Ciolacu s-a arătat nemulțumit de faptul că în România se acordă zile libere pentru afecțiuni minore.

Rafila: Medicii care acordă concediile medicale ar trebui verificați

Ministrul sănătății consideră că preocuparea prim-ministrului Ciolacu este justificată, având în vedere existența unor situații în care se acordă numeroase concedii medicale. 

ADVERTISEMENT

„Mă refer la faptul că există, fie persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care, mă rog, revine tot timpul ca şi obişnuinţă într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale. Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează numere, cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi (…) trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate”, a declarat joi Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Rafila a mai spus că primele patologii pentru care s-au acordat astfel de concedii sunt afecțiunile coloanei vertebrale și infecțiile respiratorii.

ADVERTISEMENT

De partea cealaltă, premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea de a găsi soluții pentru situațiile de concediu medical asociate bolilor grave și sarcinilor, încurajând totodată o abordare corectă a concediilor medicale nejustificate.

Senatul a eliminat impozitarea cu 10% a concediilor medicale

Senatul României a luat decizia de a elimina impozitarea de 10% aplicată concediilor medicale, în urma adoptării unui amendament care a inclus și eliminarea impozitării concediilor de maternitate și a celor pentru îngrijirea copiilor bolnavi.

ADVERTISEMENT

Proiectul urmează să intre și pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, unde se va da un verdict final pentru această cauză.

Premierul a menționat la începutul acestei săptămâni că în România sunt cifre alarmante privind acordarea concediilor medicale. Potrivit lui Marcel Ciolacu, au fost înregistrate 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate și 187.000 pentru infecții respiratorii.

ADVERTISEMENT

Impunerea impozitului de 10% asupra concediilor medicale, începând cu 1 ianuarie, prin Ordonanță de Urgență, a fost foarte criticată în spațiul public de către asociațiile de pacienți din România.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din...
Tot adevărul despre relația dintre Iulia Vântur și Salman Khan. O româncă din India a dezvăluit detalii neștiute
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”