News

Scăpăm de amenzi. Polițiștii vor da doar avertismente pentru o serie de contravenții

10.01.2021 | 20:47
Scapam de amenzi Politistii vor da doar avertismente pentru o serie de contraventii
ADVERTISEMENT

De luni polițiștii vor deveni mai îngăduitori cu cei care nu poartă centura de siguranță, vorbesc la telefon în timp ce conduc sau traversează neregulamentar. În semn de protest față de înghețarea salariilor bugetarilor, polițiștii vor da avertismente, nu amenzi, informează stiri.tvr.ro.

În cazul contravențiilor unde este prevăzut și avertismentul ca alternativă la amendă, oamenii legii vor da doar avertismente, astfel că bugetele locale nu vor avea venituri reduse din amezi.

ADVERTISEMENT

Reversul medaliei este că o altă formă de protest a polițiștilor este excesul de zel, care va consta în verificări excesive ale documentelor, ce va duce la timpi de așteptare mai mare pentru  documente precum permisele auto, cazierele judiciare ș.a.

Excesul de zel al polițiștilor va afecta populația

Polițiștii au protestat în stradă pe 31 decembrie, însă negocierile cu Guvernul au eșuat astfel că patru sindicate ale angajaților Ministerului de Interne trec de mâine la alte forme de protest precum limitarea amenzilor în favoarea avertismentelor.

ADVERTISEMENT

Ordonanța de guvern care reglementează regimul contravențiilor prevede ca măsură principală amenda sau avertismentul. E clar că în condițiile în care cuantumul amenzilor reprezintă o sumă ce se varsă la bugetele locale, nu cred că vor fi colegi dornici să umfle bugetele locale”, a declarat Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatulului Poliţiştilor Europol.

Dacă posibilitatea de a scăpa de amenzile în trafic îi va încânta pe mulți români, excesul de zel le va da bătăi de cap celor care au de-a face cu birocrația din MAI sau companiilor de transport rutier.

ADVERTISEMENT

La ghișee – vorbim aici de evidența populației, de permise de conducere și certificate de înmatriculare, cazier judiciar – timpul de verificare a documentației va fi mult mai mare, ceea ce va genera implicit cozi și timp de așteptare suplimentar. În punctele de trecere a frontierei controlul documentației și a încărcăturii a unui autotren poate ajunge până la 45 de minute”, a declarat Bogdan Bănică, președintele sindicatului DECUS.

Dacă Guvernul nu va da curs cererilor sindicatelor nici după această formă de protest, sindicaliștii din poliție vor trece la noi forme de protest: nu vor mai face ore suplimentare, nu vor mai verifica persoanele aflate în carantină și promit să răspundă doar urgențelor.

ADVERTISEMENT