News

”Schema ochelarii”, escrocheria care se extinde pe litoralul românesc. Cum au rămas doi români fără bani și fără acte

Prin „schema ochelarii”, hoții profită de turiștii binevoitori. Cum funcționează această metodă care face victime și pe litoral?
27.07.2023 | 20:29
Schema ochelarii escrocheria care se extinde pe litoralul romanesc Cum au ramas doi romani fara bani si fara acte
”Schema ochelarii”, escrocheria care se extinde pe litoralul românesc. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

”Schema ochelarii” face victime printre românii care se află în vacanță. Hoții au început să practice această escrocherie inclusiv pe litoralul românesc, profitând de turiștii binevoitori din jurul lor.

”Schema ochelarii”, escrocheria care se extinde pe litoral

Metoda nu este deloc complicată. Concret, cei care pun la cale planul folosesc o pereche de ochelari pentru a păcăli turiștii neatenți. De obicei, victime cad cei care se află la terasele localurilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, unul dintre hoți se preface că scapă ochelarii pe jos chiar lângă victimă. Apoi, respectivul își continuă drumul sperând că turistul va ridica accesoriul de jos și îl va urma, pentru a-l înapoia.

Dacă victima procedează în acest fel, atunci intervine celălalt hoț care fură bunurile aflate la masa turistului, în timp ce acesta este plecat pentru cele câteva zeci de secunde. Totul se produce rapid, fără ca victimele să realizeze infracțiunea, decât în momentul în care se întorc la masă.

ADVERTISEMENT

Doi români au trecut printr-o astfel de experiență neplăcută. Aceștia se aflau în vacanță la Roma când hoții au dat „lovitura”. „Era un domn de aproximativ 1,80 m înălțime, era probabil de naționalitate indiană, purta o cămașă verde și era robust.

A scăpat o pereche de ochelari de soare pe podea, dar a continuat să meargă. Prietenul meu care l-a observat l-a strigat de mai multe ori, dar nu a răspuns, așa că a luat ochelarii și a alergat după el câțiva metri reușind să îi dea înapoi.

ADVERTISEMENT

Din păcate, însă, când s-a întora la masă a văzut un bărbat care se îndepărta din spate și mai târziu și-a dat seama că rucsacul dispăruse. Hoțul mai avea un complice. În rucsac se află portofelul prietenului meu cu 160 de euro în el, documentele noastre, un card postpay, ochelari de soare, o țigară electronică și cheile de la casa mea și a tatălui meu”, a povestit unul dintre români pentru Știri Diaspora.

Vânzătoarele de pe litoral, păcălite cu „schema milionul”

O altă metodă de escrocherie face ravagii pe litoralul românesc. Victime sunt vânzătoarele magazinelor, care pică în plasa hoților. Vorbim de „schema milionul”, una dintre cele mai vechi metode de înşelăciune.

ADVERTISEMENT

Mai exact, escrocii merg în magazine și roagă vânzătorii să îi ajute cu schimbarea unor sume de bani în bancnote cu valoare mai mică. Ei distrag atenția victimei și reușesc în acest fel să sustragă o parte din bani.

 

ADVERTISEMENT