News

Schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Câinele Adik, capturat de ruși la Azovstal, printre cei care s-au întors acasă

Adik, pitbull terrierul furat de soldații ruși și dăruit ca trofeu liderului cecen Kadîrov, a fost returnat stăpânei sale într-un schimb de prizonieri de Anul Nou.
02.01.2023 | 10:01
Schimb de prizonieri intre Ucraina si Rusia Cainele Adik capturat de rusi la Azovstal printre cei care sau intors acasa
Adik a fost capturat la Azovstal Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Adik, un American Pit Bull Terrier  a fost răpit de la o femeie militar în armata ucraineană în luna iunie și ar fi fost dăruit șefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, ca “trofeu”.

Câinele Adik, capturat de ruși la Azovstal, eliberat într-un schimb de prizonieri

Adik s-a întors acum în Ucraina, ca parte a unui schimb de prizonieri de Anul Nou, în cadrul căruia 140 de soldați ucraineni au fost eliberați din Rusia.

ADVERTISEMENT

Adik a fost luat prizonier de la Azovstal Iron and Steel Works, alături de proprietarul său și de apărătorii din Mariupol. El a fost predat serviciilor speciale înainte ca voluntarul Iuri Kovanov să i-l dăruiască lui Kadîrov, care l-a redenumit Adidas.

“Ucraina are nevoie de toată lumea! Un pitbull terrier, care apăra Mariupol împreună cu soldații noștri, a fost eliberat din captivitatea rușilor!”, se arată într-un tweet cu o fotografie a lui Adik, citat de Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Peste 200 de soldați eliberați în schimbul de prizonieri

Peste 200 de soldați ucraineni și ruși au fost eliberați în cadrul schimbului de prizonieri, care a avut loc în locații nedezvăluite.

Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică că un total de 82 de soldați ruși au fost eliberați de Ucraina. În schimb, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a declarat că Rusia a predat 140 de militari ucraineni.

ADVERTISEMENT

Unii dintre soldații ucraineni eliberați – 132 de bărbați și opt femei – au luptat pentru a apăra orașul port Mariupol de la Marea Neagră și pe Insula Șerpilor, potrivit canalului Telegram al lui Yermak. Mulți dintre ei fuseseră răniți în timpul conflictului.

Cele două părți au schimbat sute de soldați capturați în mai multe runde de schimburi de prizonieri în ultimele luni, în pofida eșecului total al discuțiilor diplomatice mai ample dintre Moscova și Kiev.

ADVERTISEMENT

Militarii ucraineni, îmbrăcați în uniforme militare, au coborât sâmbătă dintr-o serie de autobuze într-o locație nedezvăluită.

Soldații au strigat “Glorie Ucrainei!” în timp ce coborau din autobuze și se îndreptau spre libertate, în timp ce mulți dintre ei își ridicau mâinile în aer în semn de sărbătoare.

Zâmbetele le străluceau pe fețe în timp ce se întâlneau cu cei dragi și cu oficialii ucraineni care le-au oferit saci de transport albi care păreau să conțină provizii esențiale și documente.

Apoi s-au aliniat pentru a se poza ținând în mână o serie de steaguri ucrainene. Din nou, au strigat “Glorie Ucrainei!”, aplaudând și aclamându-se unii pe alții.

ADVERTISEMENT
Tags: