News

Război în Ucraina, ziua 313. Moscova recunoaște că a pierdut 63 de militari în atacul ucrainean din Makiivka, însă Kievul și bloggeri ruși vorbesc de sute de victime

Rusia a susținut că atacurile sale împotriva Ucrainei din noaptea de Anul Nou, în urma cărora au murit trei persoane, au vizat producția de drone a statului vecin.
02.01.2023 | 17:35
Razboi in Ucraina ziua 313 Moscova recunoaste ca a pierdut 63 de militari in atacul ucrainean din Makiivka insa Kievul si bloggeri rusi vorbesc de sute de victime
Resturile unei drone rusești pe care e scris mesajul ”An Nou Fericit!” Foto: Kyiv Post
ADVERTISEMENT
02-01-2023
15:44

Moscova recunoaște că a pierdut doar 63 de soldați la Makiivka

Ministerul rus al Apărării a confirmat luni că 63 de militari ruși au fost uciși în atacul ucrainean purtat cu rachete HIMARS asupra unei clădiri din localitatea Makiivka, din estul Ucrainei, unde erau staționate trupele sale.

”Regimul de la Kiev a atacat cu rachete HIMARS produse în SUA un centru de desfăşurare temporară a unităţilor armatei ruse în localitatea Makiivka”, a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Acesta a susținut că atacul a fost executat cu șase rachete HIMARS, însă apărarea antiaeriană rusă a distrus două.

Atacul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică şi a ţintit o şcoală pe care trupele ruse au transformat-o în cazarmă temporară.

Armata ucraineană, dar și bloggerii militari ruși au susținut că bilanțul real al acestui atac, executat cu doar patru rachete HIMARS, este de ordinul sutelor.

„Moş Crăciun a împachetat 400 de cadavre de porci ruşi, plus încă 300 de răniţi”, arată într-un mesaj comandamentul militar ucrainean.

Bloggerul militar rus Spetznaz Z, cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram, a acuzat armata rusă de incompetență pentru acest incident. „Cine a venit cu ideea de a plasa efective atât de numeroase într-o singură clădire, unde chiar şi un prost şi-ar da seama că dacă (ucrainenii) o lovesc cu artileria vor fi mulţi morţi sau răniţi ?”, a scris acesta pe Telegram.

02-01-2023
10:48

Ucraina a bombardat orașul Makiivka, controlat de Rusia

Un atac asupra orașului ucrainean Makiivka, situat în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, ocupată de forțele Moscovei, ar fi făcut mai multe victime, după ce un cartier militar a fost lovit.

Administrația regiunii Donețk, instalată de Moscova, a declarat duminică că cel puțin 25 de rachete au fost trase asupra regiunii în noaptea de Anul Nou.

Agenția rusă de știri de stat Tass a citat un oficial local instalat de Moscova care a declarat că cel puțin 15 persoane au fost rănite în Makiivka, într-o serie de bombardamente cu rachete HIMARS.

”Potrivit rapoartelor preliminare, peste 15 persoane au suferit răni”, a declarat oficialul.

Într-un raport separat, Tass l-a citat pe șeful instalat la Moscova al așa-numitei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, care a declarat că sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat numeroase rachete ucrainene îndreptate spre regiune în noaptea de Anul Nou.

”Sistemul nostru de apărare aeriană a funcționat în mod activ. În caz contrar, ar fi fost mult mai multe lovituri. Munca bine coordonată a personalului nostru de luptă împotriva rachetelor și a artileriei nu a permis inamicului să efectueze aceste atacuri cu impunitate”, a declarat Pușilin.

Un raport ulterior a citat un oficial din Donețk instalat la Moscova, Alexey Kulemzin, care a declarat că o “clădire a centrului de creativitate pentru copii și tineri” a fost avariată în atacurile asupra Makiivka.

Daniil Bezsonov, un oficial de rang înalt susținut de Rusia în regiune, a declarat că a avut loc o “lovitură masivă” asupra unei școli profesionale, care, potrivit informațiilor preliminare citate de Reuters, servea drept cartier al personalului militar.

”Au fost morți și răniți, numărul exact este încă necunoscut”, a declarat Bezsonov într-o actualizare pe Telegram, duminică seara târziu.

Cu toate acestea, surse ucrainene au raportat că numărul victimelor ar fi mult mai mare. Radiodifuzorul public ucrainean Suspilne a difuzat un reportaj în care susținea că au murit sute de soldați ruși.

Publicația The Guardian nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte.

02-01-2023
09:04

Rusia și Ucraina se luptă pentru controlul autostrăzii P66 de lângă Kremina

În ultimele cinci zile, forțele rusești și ucrainene s-au luptat probabil pentru controlul autostrăzii P66, la nord de orașul Kremina din Luhansk, controlat de ruși, informează Ministerul britanic al Apărării.

P66 este o “rută de aprovizionare cheie pentru secțiunea nordică a frontului rusesc din Donbas din regiunea rusă Belgorod”, iar utilizarea ei a fost întreruptă de artileria ucraineană începând din octombrie, adaugă ministerul.

”Dacă Ucraina ar reuși să securizeze ruta, este foarte probabil să submineze și mai mult apărarea Rusiei din Kremina.”

02-01-2023
08:59

Dronele rusești au vizat Kievul

Mai multe valuri de drone rusești au vizat luni dimineață mai multe infrastructuri critice din capitala Ucrainei, Kiev, și din zonele învecinate.

Au fost emise alerte de raid aerian în Kiev și în estul Ucrainei, începând cu puțin înainte de miezul nopții și continuând să sune ore mai târziu.

Guvernatorul regional al Kievului, Oleksii Kuleba, a declarat într-o actualizare emisă pe Telegram în jurul orei locale 03:00:

”Este gălăgie în regiune și în capitală: atacuri nocturne cu drone.

Rușii au lansat mai multe valuri de drone Shahed [de fabricație iraniană]. Vizând facilități de infrastructură critică. Apărarea antiaeriană este la lucru”.

Resturi de la o dronă distrusă au lovit cartierul Desnianski din nord-estul Kievului, rănind un tânăr de 19 ani, care a fost ulterior transportat la spital, a declarat primarul orașului, Vitali Klitschko.

Districtul, situat pe malul stâng al râului Nipru, este în principal o zonă rezidențială și cel mai populat cartier al capitalei.

Până la ora locală 3 dimineața, administrația militară a orașului a raportat că 20 de “ținte aeriene” au fost doborâte deasupra Kievului de către sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei.

Ca urmare a loviturilor din timpul nopții asupra capitalei ucrainene, instalațiile de infrastructură energetică au fost avariate, provocând întreruperi de energie electrică și de încălzire, a declarat luni primarul orașului, Vitali Klitschko.

”Ca urmare a bombardamentelor de noapte asupra capitalei, au fost avariate instalații de infrastructură energetică.

În oraș au avut loc întreruperi de energie electrică de urgență. În consecință, există instalații de furnizare a căldurii nealimentate cu energie electrică”, a scris el într-o actualizare la primele ore ale dimineții de luni.

Klitschko a adăugat că alimentarea cu apă a Kievului nu a fost afectată.

Un spital de copii se numără printre clădirile care ar fi fost lovite de bombardamentele rusești. Oficialii ucraineni susțin că Rusia țintește în mod deliberat civili pentru a semăna frica.

Război în Ucraina, ziua 313. Rusia susține că atacurile sale cu rachete vizează producția de drone

Forțele ucrainene de apărare aeriană au distrus 45 de vehicule aeriene fără pilot (UAV) de fabricație iraniană, dintre care 32 în timpul atacurilor asupra Kievului, în timp ce cetățenii săi încercau să întâmpine noul an, a informat comandamentul ucrainean.

ADVERTISEMENT

O dronă care a vizat aseară Kievul avea inscripționat pe ea mesajul “La mulți ani”, relatează Kyiv Post.

Liderii ruși au emis o serie de mesaje sfidătoare înainte de noul an. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia “nu va ceda niciodată” în fața Occidentului și că luptă pentru “patria sa, adevăr și dreptate… pentru ca securitatea Rusiei să fie garantată”.

ADVERTISEMENT

A fost cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de mandat.

Zelenski promite să continue lupta

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că singura sa dorință pentru ucraineni pentru anul 2023 este victoria și că a decis să mențină cursul.

“Vreau să ne urez tuturor un singur lucru – victoria”, a spus el într-un mesaj video cu puțin timp înainte de miezul nopții, adăugând speranța sa că toată Ucraina, în limitele granițelor sale din 1991, va fi recucerită în acest an.

ADVERTISEMENT

Zelenski a reiterat că va rămâne alături de poporul său în timp ce acesta va lupta pentru libertate. “Ni s-a spus să ne predăm. Noi am ales un contraatac”, a spus el.

“Suntem gata să luptăm pentru ea [libertatea]. De aceea fiecare dintre noi se află aici. Eu sunt aici, noi suntem aici, voi sunteți aici, toată lumea este aici. Noi toți suntem Ucraina.”

ADVERTISEMENT

Bombardamentele din ajunul Anului Nou au făcut cel puțin trei morți

Associated Press relatează că numărul morților în urma asaltului rusesc din noaptea de Anul Nou asupra Ucrainei a crescut la cel puțin trei.

Bombardamentele nocturne care au lovit părți ale orașului Herson din sudul țării au ucis o persoană, au rănit o alta și au aruncat în aer sute de ferestre ale unui spital de copii, potrivit adjunctului șefului de cabinet prezidențial Kirilo Timoșenko.

Între timp, o femeie de 22 de ani rănită într-un atac cu rachete în estul Hmielntski a murit ulterior din cauza rănilor, a declarat primarul orașului, Oleksandr Simchișin.

Mai multe explozii au zguduit Kievul și alte zone din Ucraina sâmbătă și pe parcursul nopții, rănind zeci de persoane, semn că ritmul atacurilor din Rusia s-a accelerat. Oficialii ucraineni au afirmat că Rusia țintește acum în mod deliberat civilii, încercând să creeze un climat de teamă și să afecteze moralul.

Exploziile au avut loc la doar 36 de ore după ce Rusia a lansat joi un baraj de rachete pentru a avaria instalațiile de infrastructură energetică, un ritm neobișnuit de accelerat care a alarmat oficialii ucraineni.

ADVERTISEMENT