News

Schimbări majore în legea pensiilor. Dispare ”vechimea” obligatorie

O nouă reformă a sistemului de pensii a ajuns pe biroul guvernanților. De această dată, schimbările vor fi majore și îi vizează mai ales pe cei cu venituri mici.
18.02.2023 | 10:41
Schimbari majore in legea pensiilor Dispare vechimea obligatorie
Pensionarii reprezintă cea mai expusă categorie socială din România / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legea pensiilor se schimbă fundamental, ca urmare a asumării reformelor prin PNRR de către guvernul României.

Guvernul ia în calcul să renunțe la perioada fixă de contributivitate

Mai exact, România s-a obligat să corecteze inechitățile din sistemul de pensii, printr-un program care să asigure ”sustenabilitatea și predicitibilitatea sistemului” dar și să respecte principiul contributivității în raport cu beneficiarii.

ADVERTISEMENT

Unul dintre efectele imediate ale înlocuirii actualelor prevederi legale ar avea ca prim efect eliminarea perioadei fixe de contributivitate, stabilite în prezent la 25 de ani, arată Antena 3.

Începând cu sfârșitul lunii martie, atunci când ar trebui să intre în vigoare noua lege, toate dosarele de pensie vor fi evaluate și reanalizate. Specialiștii arată că în urma recalculării, toate pensiile vor crește, însă cel mai mult vor avea de câștigat cei cu pensii mici.

ADVERTISEMENT

Se va putea lucra până la 70 de ani

Alte măsuri care vor fi adoptate vor viza majorarea voluntară a vârstei de pensionare până la 70 de ani, în condițiile creșterii speranței de viață. Ulterior, vârsta legală de pensionare s-ar putea egaliza la 65 de ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Nu în ultimul rând, ar putea crește cota de contibutivitate la sistemul de pensii, care în prezent este de 3,75%. Măsura este menită să asigure viabilitatea Pilonului II al sistemului de pensii.

ADVERTISEMENT

Sistemul de pensii s-ar putea prăbuși după 2030

Specialiștii atrag atenția că dezechilibrul demografic va face ca după anul 2030, sistemul de pensii să intre în declin. Asta pentru că atunci se va pensiona prima generație de ”decreței”.

În acel moment, numărul de pensionari l-ar putea depăși pe cel al persoanelor în activitate, ceea ce ar duce la imposibilitatea susținerii veniturilor primei categorii.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre românii născuți după anul 1968, care ar putea fi afectați puternic în momentul în care vor ajunge să se pensioneze. În această situație se află 1,8 milioane de persoane. În prezent, numărul total de angajați este de 5,71 milioane, fiind puțin mai mare decât cel al pensionarilor.

ADVERTISEMENT