Finalul de an vine la pachet cu schimbări majore pentru toți șoferii. Noua modificare din Codul Rutier prevede că, de acum încolo, posesorii de permis auto vor fi obligați să tragă pe dreapta. Care sunt condițiile și de când vor intra în vigoare noile reguli.
Anul acesta, Codul Rutier a suferit multe modificări, iar șoferii abia dacă au ținut pasul cu noile reglementări. Acum, pe final de an, o nouă regulă urmează să se aplice, fără excepție, tuturor posesorilor de permis auto.
Noua reglementare impusă de autorități prevede faptul că toți șoferii sunt obligați să tragă pe dreapta, însă, în anumite condiții. Modificare a survenit ca urmare a dorinței legislativului de a aduce o îmbunătățire substanțială traficului din România.
Astfel, potrivit noii prevederi, toți șoferii sunt obligați să tragă pe dreapta, însă, în anumite condiții. Mai exact, în momentul în care o autospecială de pompieri sau o mașină de poliție vine din spatele lor și are semnalele de avertizare pornite.
Situațiile în care mașinile de intervenție ajung destul de greu la misiune sunt foarte dese în România. Așa că, odată cu adoptarea acestei noi măsuri, se dorește ca timpii de așteptare să fie mult mai mici.
Aceeași regulă rămâne valabilă și se aplică și în cazul ambulanțelor care trebuie să ajungă în timp cât mai scurt la pacienți. Tocmai de aceea, atunci când o ambulanță vine din spatele cu semnalele acustice și sonore pornite, șoferii sunt obligați să tragă pe dreapta.
Până acum, această regulă se aplica doar în cazul mașinilor de pompieri și de poliție. Acum, odată cu introducerea noii reguli care vizează și ambulanțele, șoferii trebuie să facă tot posibilul pentru a opri pe acostament. În cazul în care aceste lipsește, oprirea se face cât mai aproape de marginea drumului.
Momentan, prevederea este la stadiul de propunere. Pentru a intra în vigoare și pentru a produce efecte, aceasta trebuie să fie adoptată de Parlament și promulgată de președinte.
Odată cu venirea iernii, șoferii din România sunt obligați să își echipeze mașinile corespunzător, astfel încât să nu riște amenzi. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, însă doar după ce carosabilul a fost acoperit cu polei sau cu zăpadă.
În cazul în care șoferii riscă și pleacă la drum fără să aibă mașinile echipate, trebuie să știe că amenzile sunt destul de usturătoare. Cei care sunt prinși fără cauciucuri de iarnă, riscă amenzi cuprinse între 1.300 de lei și 2.900 de lei.