News

Schimbări uriașe în politica RCA! Ce trebuie să facă șoferii care vor să își repare mașina pe asigurare

Politica RCA se schimbă radical, iar șoferii care vor să își repare mașina pe asigurare trebuie, de acum înainte, să îndeplinească anumite condiții.
24.02.2024 | 12:22
Schimbari uriase in politica RCA Ce trebuie sa faca soferii care vor sa isi repare masina pe asigurare
Modul în care se or plăti pagubele din asigurarea RCA se schimbă / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Până acum, exista varianta ca șoferii care doreau să își repare mașină pe asigurarea RCA să o facă și în regie proprie sau la service-uri care nu sunt autorizate. De acum înainte însă, politica RCA s-a schimbat radical.

Ce se schimbă în politica RCA pentru șoferii care vor să își repare mașina

Politica RCA pentru șoferii care vor să își repare mașina pe asigurare se schimbă. Mai exact, de acum înainte, firmele de asigurări vor despăgubi șoferii doar după ce aceștia vor face dovada că mașina a fost reparată într-un service autorizat.

ADVERTISEMENT

Motivul, explică autoritățile, pentru schimbările impuse este legat de dorința de a se reduce numărul accidentelor. În plus, mașinile fiind reparate într-un service autorizat prezintă garanția că vor fi făcute așa cum trebuie și nu vor avea improvizații care să le transforme în bombe pe șosea.

Decizia vine și după ce, de ani buni, controalele făcute pe șosele scot la iveală problemele mașinilor conduse de români. Mai exact, foarte multe mașini controlate au diverse probleme tehnice care mai de care mai grave. Printre acestea se numără instalația electrică defectă, probleme la semnalizare, sistem de frânare defect, etc. Iar toate acestea, desigur, pot duce la accidente grave pe șosele.

ADVERTISEMENT

”A luat o amploare foarte mare această solicitare de plată în regie proprie. Cu consecințe nefaste în ceea ce privește siguranța circulației”, spune Dan Scărlătescu, un reprezentant al unui service auto, conform Observator News.

Ce trebuie să faci pentru a obține despăgubirile RCA

Modificarea politicilor RCA duc, la rândul lor, la modificarea procedurilor pentru cei care vor să își repare mașina pe asigurare. Astfel, în urma unui accident auto, până acum, șoferul putea obține banii de despăgubire înainte de reparația mașinii.

ADVERTISEMENT

Asta în cazul în care solicita ca reparația să se facă în regie proprie. Suma, desigur, era evaluată de asigurator în urma pagubelor constatate. Iar de multe ori, suma era mai mică decât valoarea reală a reparațiilor. Apoi, șoferul putea decide cum și ce repara la mașină, iar asta ducea, de multe ori, la diverse improvizații pentru a fi economisiți banii primiți de la asigurator.

Acum însă, lucrurile se vor schimba. ”În România există în fiecare an în jur de 350.000 de dosare de daună RCA. Dintre acestea, în cazul a 140.000-150.000 de dosare şoferii aleg să-şi repare maşina în regie proprie. Momentan, asigurătorul nu cere vreo dovadă în ceea ce priveşte calitatea reparaţiei. În viitor însă, pentru a primi banii de la compania de asigurare, vor trebui să facă dovadă că şi-au reparat autovehiculul la un service autorizat”, explică sursa citată.

ADVERTISEMENT

În acest fel, pare-se, se va evita situația ca piesele înlocuite să nu fie originale sau să fie vechi. De asemenea, mașina reparată la un service autorizat are garanția că este într-o stare de funcționare acceptabilă, că nu e un pericol pe șosea.

ADVERTISEMENT