Life

Cât costă acum asigurarea RCA, în funcție de mașină și vârsta șoferului. Scăderi semnificative pentru unele categorii

Cât costă asigurarea RCA în prezent. Prețurile sunt calculate în funcție de mașină și vârsta șoferului. Scăderi semnificative pentru unele categorii.
27.10.2023 | 11:00
Cat costa acum asigurarea RCA in functie de masina si varsta soferului Scaderi semnificative pentru unele categorii
Cât costă acum asigurarea RCA. Sursa foto: Pixabay, infrapress.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care sunt prețurile pentru asigurarea RCA, în funcție de mașină și vârsta șoferului. Unele tarife au scăzut semnificativ în ultimele patru luni, pentru anumite categorii de conducători auto.

Cât costă asigurarea RCA. Prețurile sunt calculate în funcție de mașină și de vârsta șoferului

Prețurile pentru asigurarea RCA nu sunt foarte diferite de cum erau înainte, însă au crescut pentru unele segmente de șoferi. Totodată, acestea au crescut pentru altele, după cum arată o analiză Economica.net.

ADVERTISEMENT

În perioada cuprinsă între mai și octombrie, prețurile RCA au rămas relativ constante. Se pot observa schimbări importante în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică, conform sursei menționate.

Dintre cele 40 de segmente clasice din zona autoturismelor conduse de persoane fizice, sunt 16 cazuri în care prețurile au scăzut. În 13 dintre cazuri, prețurile au scăzut, iar în 11 cazuri acestea au rămas constante.

ADVERTISEMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avut inițiativa de a stabili prețuri maxime pentru RCA, în contextul în care, în martie. Euroins și-a pierdut licența. Fostul lider al pieței de asigurări avea un deficit de capital în valoare de peste 300 de milioane de euro, după care a intrat în faliment.

Prețurile au fost stabilite la un nivel maxim egal cu cel din 28 februarie. Fiecare societate a practicat acest lucru, pe fiecare segment. Inițial, măsura s-a luat pentru 6 luni. A fost prelungită pentru încă trei luni, adică până la final de 2023.

ADVERTISEMENT

Care sunt prețurile pentru asigurările RCA

Pentru șoferii ce se încadrează în categoriile de vârstă 31-40 de ani prețurile au crescut, de exemplu, cu 3,7%, comparativ cu luna mai. Tarifele au crescut, de asemenea, și pentru cei mai tineri de 31 de ani. La final de septembrie, prețurile erau cu 1% mai mari decât în mai.

În cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 41 și 50 de ani, prețurile erau mai mici cu 2% în septembrie decât în mai. La persoanele de peste 51 de ani, prețurile au crescut.

ADVERTISEMENT

La categoriile de persoane cu vârste între 41-50 de ani și 51-60 de ani, prețurile au rămas la fel, în cazul în care acestea dețin un automobil cu capacitatea cilindrică de 1201-1400.

Se pot observa creșteri și scăderi semnificative la cei care dețin autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 2.500. La final de septembrie, au fost scăderi de 43%, comparativ cu luna mai, dar și creșteri de 23% și 25%.

Prețuri asigurare RCA
Prețurile RCA din prezent. Sursa foto: romaniatv.net

La mașinile electrice, cea mai mare scădere a fost de 24%, în timp ce creșterea cea mai mare a fost de 8%, potrivit analizei efectuate de sursa citată anterior. Până la finalul acestui an, este de așteptat ca prețurile să rămână aceleași sau să crească doar marginal.

ADVERTISEMENT
Tags: