News

Şcolile se mută în online. Ce se întâmplă cu creşele şi afterschool-urile

06.11.2020 | 12:49
ADVERTISEMENT

Guvernul introduce noi restricții în România în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Printre acestea se numără trecerea activităților educaționale în mediul online.

Situația creșelor a fost confuză pentru câteva ore. Premierul Ludovic Orban a anunțat joi seară că aceste unități rămân deschise, însă proiectul de hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevedea și închiderea creșelor.

ADVERTISEMENT

Situația a fost lămurită de șeful DSU. Raed Arafat a făcut precizarea că, în urma discuțiilor din cadrul ședinței de Guvern, s-a luat decizia de a menține deschise creșele.

Ministrul Educației va emite un ordin pentru trecerea învățământului în online

“Creșele și after school-urile rămân deschise. Chiar dacă în Hotărârea CNSU propunerea a fost generală, în cadrul ședinței de Guvern au fost discuții asupra acestei teme și a rămas că after school-urile și creșele rămân deschise, în rest ministrul Educației, în urma ieșirii Ordonanței, va emite ordinul general de trecerea școlilor la învățământ online”,  a precizat Raed Arafat în cadrul unui briefing de presă cu privire la noile restricții care urmează a intra în vigoare luni.

ADVERTISEMENT

“Ieri au fost adoptate în ședință de Guvern un proiect de hotărâre de guvern și un proiect de ordonanță de urgență, bineînțeles sub rezerva observațiilor care urmează să vină de la CL, dacă vor fi observații. Dacă nu, ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni și efectul lor va avea, cel puțin măsurile naționale care urmează să le enumăr, va avea o durată de implementare de 30 de zile. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Ludovic Orban, a anunțat, joi, la Digi24, că grădinițele și școlile din România se vor închide începând de luni, indiferent de incidența cazurilor de COVID-19 din localități.

ADVERTISEMENT

“E adevărat că în clasele I-IV e un pic mai complicat, dar avem ordonanța care permite unui părinte să stea acasă cu 75% din venit pe perioada orelor online și, când se va reveni în clase, se vor face niște recapitulative. Și grădinițele (vor fi închise n.r.). Practic, nu vor fi afectate creșele și after school-urile. Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor. Măsura închiderii școlilor este luată din 2 motive. Un motiv este legat de siguranța copiilor, iar al doilea este legat de faptul că foarte mulți copii, în special adolescenți, chiar și dacă contractează virusul, sunt asimptomatici și ei devin purtători ai virusului și îl transmit fie către alți colegi, care pot să îl transmită către părinți și bunici și să asigure răspândirea virsului”, a declarat premierul.