News

Noi restricții în România: masca obligatorie, toate școlile în online. Raed Arafat: ”Farmaciile şi benzinăriile rămân deschise”. Update

08.11.2020 | 22:55
Noi restrictii in Romania masca obligatorie toate scolile in online Raed Arafat Farmaciile si benzinariile raman deschise Update
Noi restricții în România: masca obligatorie, toate școlile în online, magazine închise după ora 21:00, circulația restricționată pe timpul nopții. Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul a anunţat noi restricții în România pentru a lupta cu pandemia de COVID-19, valabile de astăzi, 9 noiembrie 2020.

UPDATE ora 12:44. Raed Arafat a venit cu lămuriri și explicații privind măsurile de restricție care vor intra în vigoare luni, 9 noiembrie.

ADVERTISEMENT

”Cea mai importantă măsură este portul măștii indiferent de incidență.(…)Asta este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului,” a declarat secretarul de stat.

Șeful DSP a precizat că se închid magazinele la ora 21:00. Excepție fac livrările la domiciliu, benzinăriile și farmaciile.

ADVERTISEMENT

“Închiderea magazinelor la ora 21.00 este a doua măsură națională. Menirea este reducerea riscului de răspândire. Sunt şi excepții – livrarea la domiciliu rămâne deschisă, farmaciile şi benzinăriile rămân deschise”, a mai spus secretarul de stat.

Arafat a vorbit și despre intervalul 23:00 – 05:00 care a creat un val de nemulțumire.

”De ce între orele 23:00 și 05:00? Este intervalul în care tinerii se întâlnesc, ies la petreceri” , a explicat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Petrecerile, sărbătorile, onomasticele se interzic pentru limitarea virusului. Un alt aspect precizat de secretarul de stat este modul în care vor fi catalogate terasele care au făcut anumite modificări în momentul în care vremea s-a răcit.

”O clarificare pentru terase. Terasele care au pus sticle, pereti, au devenit spații închise. Un spațiu închis este acela care are un acoperiș și două lături. Se aplică restricțiile după incidență. Ele nu pot fi tratate ca spații deschise,” a declarat Arafat.

ADVERTISEMENT

Școlile vor fi închise, iar creșele și afterschool-urile rămân deschise.

“Creșele și after school-urile rămân deschise. Chiar dacă în Hotărârea CNSU propunerea a fost generală, în cadrul ședinței de Guvern au fost discuții asupra acestei teme și a rămas că after school-urile și creșele rămân deschise, în rest ministrul Educației, în urma ieșirii Ordonanței, va emite ordinul general de trecerea școlilor la învățământ online”, a mai spus secretarul de stat.

Totodată, se interzic activitățile piețelor, târgurilor, bâlciurilor.

  • ”Dacă intrăm în discuția despre piețe nu mai plecăm de aici” – Raed Arafat.

UPDATE: În cursul nopții, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit forma finală a documentului prin care se introduc noile restricții, document urmează să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern, iar prevederile sale vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie. Documentul poate fi consultat în forma integrală AICI.

Principalele prevederi ale Hotărârii CNSU:

masca devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, la nivelul întregii țări, indiferent de incidența cazurilor de infectare;

toți operatorii economici publici sau privați  vor fi obligați să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore;

învățământul preuniversitar se a desfășura în regim on-line în toate localitățile;

este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei în  intervalul orar 23.00-05.00. De la această regulă sunt permise următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil care să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării,
data completării și semnătura.

petrecerile publice sau private sunt interzise, indiferent dacă au loc în spații închise sau deschise;

este suspendată activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Piețele agroalimentare vor putea funcționa doar în spații deschise;

operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private vor putea să-și desfășoare activitatea doar în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu excepția livrărilor la domiciliu. De această interdicție sunt scutite și farmaciile și benzinăriile.

Măsurile sunt valabile pentru o perioadă de 30 de zile, urmând ca prelungirea sau suspendarea lor să se facă în funcție de evoluția situației epidemiologice.


Șeful statului consideră că măsurile instituite până în prezent nu sunt suficiente, fapt pentru care se impun unele mai severe pe întreg teritoriul țării.

Iohannis a anunțat că circulația pe timpul nopții va fi interzisă, măștile vor fi obligatorii, târgurile și piețele vor fi închise, iar școlile vor trece toate în sistem online.

Klaus Iohannis a anunțat noi restricții în România

Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri severe de restricție care ar urma să intre în vigoare de la începutul săptămânii viitoare. Șeful statului apreciază că măsurile aplicate până acum nu sunt suficient de ferme pentru a lupta cu pandemia.

Astfel, circulația pe timpul nopții va fi interzisă, măștile vor fi obligatorii peste tot, la nivel național, târgurile și piețele vor fi închise, iar școlile vor trece toate în scenariul roșu, online.

”Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi. Au fost prea mulți oameni care au decedat și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme pentru a controla extinderea pandemiei.

Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online. Angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil.

Portul măștii trebuie să fie obligatoriu peste tot în țară, la locurile de muncă, indiferent că vorbim de interior sau exteriori, portul măștii trebuie generalizat și obligatoriu. Circulația, pe timpul nopții, trebuie restricționată. Târgurile și piețele trebuie închise.

Firmele trebuie să-și decaleze programul de funcționare, astfel încât să se evite contactul dintre persoane. Ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia. Vrem măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare.

Și vrem ca românii să continue viața în condiții cât mai aproape de normal”, a spus Klaus Iohannis, în startul ședinței de Guvern pe care a prezidat-o, joi.

Rezumatul restricțiilor care vor fi impuse în România: 

  • Școlile urmează să treacă în online, în toată țara
  • Angajaţii şi din public, și din privat, vor trece la telemuncă peste tot unde este posibil
  • Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21.00
  • Circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată
  • Petrecerile, şi cele publice şi cele private, trebuie interzise
  • Târgurile şi pieţele trebuie închise
  • Portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă
  • Firmele trebuie obligatoriu să îşi decaleze programul de funcţionare 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mai decis, joi, să impună la nivel național, pentru toate localităţile unde rata de incidenţă cumulată este egală sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori, măsura carantinării localităţii cu interzicerea deplasării circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Măsurile stabilite în ședința de guvern sunt valabile pe o perioadă de 30 de zile, la finalul acestora urmând a fi analizată evoluţia situaţiei epidemiologice, restricţiile putând fi eliminate începând cu valoarea inferioară a ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile în situaţia unui trend descendent, iar în cazul unui trend ascendent se vor lua alte măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Măsurile vor intra în vigoare de luni

Premierul Ludovic Orban, care a luat cuvântul imediat după șeful statului, a anunțat că măsurile vor intra în vigoare de luni. Măsurile enumerate de președintele Klaus Iohannis urmează să fie propuse în ședința Consiliului Național pentru Situații de Urgențe și mai apoi aprobate în ședința de guvern.

ADVERTISEMENT