Sporturi

Scrisoare manifest a Gabrielei Szabo, președintele CSM București. „Fără sport vom fi mai săraci, mai bolnavi, iar la următoarea încercare ne-ar putea fi mai rău”

30.04.2020 | 13:11
Scrisoare manifest a Gabrielei Szabo presedintele CSM Bucuresti Fara sport vom fi mai saraci mai bolnavi iar la urmatoarea incercare near putea fi mai rau
ADVERTISEMENT

Gabriela Szabo este unul dintre numele de referință în istoria sportului românesc. Fost ministru al sportului, Gabi Szabo are în CV o performanță care va deveni tot mai greu de obținut în România, titlul de campioană olimpică la Sydney, în anul 2000.

Gabi Szabo vrea să trezească interesul pentru sport

Gabriela Szabo s-a decis să atragă atenția asupra faptului că sportul românesc a trecut de mult în agendele guvernanților la rubrica diverse și acest lucru va dăuna. Drept urmare, în încercarea de a salva sportul, a conceput o scrisoare manifest extrem de dinamică.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să salvăm sportul, nu să îl trecem la capitolul Diverse. Nimeni, niciunul dintre noi nu s-a gândit vreodată că vom trăi astfel de vremuri în care cotidianul spune „stop joc”.

A mai fost așa doar în timpul Celor Două Războaie Mondiale

Doar Cele Două Războaie Mondiale din secolul trecut au mai dus la suspendarea normalului. Știm asta din poveștile bunicilor și străbunicilor noștri, din cărțile citite și din filmele văzute la televizor ori la cinematograf.

ADVERTISEMENT
De câte ori nu ne-am zis: „Ce bine că nu am trăit acele vremuri”. Și cât de comod e să spui în continuare: „Generațiile noastre nu vor cunoaște vreodată astfel de vremuri”, a spus președintele clubului CSM București.

Oamenii ies să alerge, vor în parcuri și pe stadioane

Gabi Szabo spune că brusc, în timpul pandemiei, oamenii și-au amintit de sport și îl practică în număr tot mai mare, dar mai mult ca o ocupație pentru că altceva nu pot face. Și se teme că odată revenită viața cât de cât spre normal vor uita de activitățile de acum.
„Nu e război, dar trăim ceva similar. Am rămas fără normalul nostru, fără cotidianul nostru, de care ne e atât de dor. Am rămas fără sport, acel domeniu despre care mulți spun că ar fi cel mai bun ambasador al unei țări, cel mai bun doctor al unei națiuni, cel mai frumos Moș Crăciun, cel mai și cel mai.

Entuziasmul ar putea dispărea după eliminarea perioadei de restricție

E aproape incredibil cum oamenii și-au amintit în această perioadă de sport. Chiar și cei care înainte strâmbau din nas atunci când auzeau de sport vor să-l practice acum.

Toată lumea vrea în parcuri, vrea pe stadioane, vrea în sălile de sport. Îmi e teamă însă că tot acest entuziasm se va stinge odată cu revenirea la normal.”

Va mai fi sportul la fel?

Fosta campioană olimpică atrage atenția asupra faptului că anul viitor va avea loc o nouă ediție a Jocurilor Olimpice și că interesul autorităților noastre pentru felul în care vom fi reprezentați la Tokyo este foarte scăzut.

„Va mai exista vreun normal așa cum îl știm noi? Vom mai fi noi la fel ca înainte? Sportul, aflat și el în cea mai lungă, cea mai neagră și cea mai ciudată pauză din ultimele șapte decenii și jumătate, va mai fi la fel? El da, cu siguranță, noi nu vom mai fi însă la fel.

Guvernul are alte priorități

Se vor găsi foarte ușor explicații cu privire la marginalizarea iminentă a sportului: „Nu mai sunt bani”, „Avem alte priorități”.

Cei cărora le-a păsat întotdeauna de sport, care au murit și au înviat pentru sport, cei care nu l-au practicat la nivel înalt, dar care iubesc sportul la fel de mult ca un campion olimpic ori mondial, toți acești oameni trebuie să își dea mâna și să salveze sportul”. 

Mai săraci și mai bolnavi fără sport

Gabi Szabo dă exemple alte țări pentru care sănătatea populației e importantă și se acordă sportului atenția cuvenită. În astfel de țări sunt șanse ca să avem o populație mult mai sănătoasă decât acolo unde interesul pentru sport este scăzut, cum e la noi.

„Fără sport vom fi mai săraci, mai bolnavi, iar la următoarea încercare ne-ar putea fi mai rău.

Sunt țări care sunt preocupate de sport

În țările care au făcut din sport un mod de viață, o uriașă afacere, un spectacol incredibil, unde sportul își găsește loc în programele de guvernare și în programa școlară, se caută soluții.

Sunt ajutați sportivii și cluburile, sunt sprijinite federațiile. Oamenii gândesc la viitor, le pasă de sănătatea fizică și mentală a generațiilor care vor veni. Trebuie să le urmăm exemplul, să facem ceva concret și viabil pentru sport, nu să îl trecem la capitolul Diverse”.