News

Grâul se va scumpi, din cauza războiului Rusiei cu Ucraina. Egipt, cel mai mare importator din lume, încearcă să echilibreze situația

Efectele războiului Rusia-Ucraina. Și grâul va deveni mai scump. Egipt, cel mai mare importator din lume al acestei cereale, încearcă să ia măsuri, încât impactul să nu fie unul foarte mare.
11.03.2022 | 12:59
Graul se va scumpi din cauza razboiului Rusiei cu Ucraina Egipt cel mai mare importator din lume incearca sa echilibreze situatia
ADVERTISEMENT

Odată cu izbucnirea războiului Rusia-Ucraina sunt temeri că totul va deveni mai scump. Printre produsele care vor avea prețuri mai mari în lunile ce urmează se află și grâul. Așadar, nu este exclus ca pâinea să se vândă cu câțiva lei în plus.

Grâu mai scump în 2022, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina

Egipt, care este cel mai mare importator din lume al acestei cereale, încearcă să crească stocurile și îi atenționează pe cei lacomi să fie mai cumpătați. Potrivit Bloomberg, țara ar putea interzice exportul de produse din făină, linte și grâu, încât să-și păstreze rezervele de alimente.

ADVERTISEMENT

Mișcarea Egiptului ar putea provoca un tumult în comerțul de agricultură global. Deja, Moldova, Serbia și Ungaria au interzis toate exporturile de cereale.

Indonezia, cel mai mare exportator de uleiuri comestibile din lume, înăsprește controalele asupra transporturilor. Turcia, cel mai important exportator de făină, a sporit autoritatea ministerului agriculturii asupra unei game de produse, permițându-i să facă ”aranjamente periodice”, dacă este necesar.

ADVERTISEMENT

Totodată, în Chicago grâul este mai scump cu 50%. Din Iraq, situația prețurilor mari ale produselor, din ultima vreme, nu este privită cu ochi buni.

”Creșterea prețurilor de pe piețe reprezintă o criză artificială creată de traderi, care au monopolizat materiile, pentru a crea o astfel de criză”, a declarat mnistrul comerțului din Iraq, Alaa-al Jubouri.

ADVERTISEMENT

Ucraina și Rusia livrează un sfert din exporturile de grâu de la nivel global, dar și: porumb, orz și ulei vegetal.

UE, probleme cu aprovizionarea de cereale din cauza războiului Rusiei cu Ucraina

Până la sosirea războiului, UE importa cereale din Ucraina, iar acum va trebui să caute o altă sursă. Însă, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, avertizează că se vor întâmpina dificultăți, deoarece din altă parte va fi mai scump.

ADVERTISEMENT

”Sectorul european al creşterii porcilor este puternic dependent de importurile din Ucraina pentru o varietate de cereale şi oleaginoase.

Va fi dificil de găsit surse alternative de aprovizionare pe o piaţă deja strânsă şi scumpă. Urmează noi provocări pentru propriul nostru sistem agroalimentar”, a scris Janusz Wojciechowski, pe Twitter.

ADVERTISEMENT