News

Scurgere de date la Primăria Alba Iulia. Informații personale ale procurorilor, viceprimarilor, politicienilor, publicate din greșeală

Informații personale ale procurorilor, judecătorilor, polițiștilor, viceprimarilor, politicienilor au fost publicate pe site-ul Primăriei Alba Iulia.
04.05.2023 | 12:16
Scurgere de date la Primaria Alba Iulia Informatii personale ale procurorilor viceprimarilor politicienilor  publicate din greseala
Informațiile personale ale mai multor persoane publice au fost publicate pe site-ul Primăriei Alba Iulia. Foto: Primăria Alba Iulia.
ADVERTISEMENT

Informațiile  personale, precum numele, prenumele, codul numeric personal și adresele tuturor proprietăților au devenit publice, miercuri, 3 mai, pe site-ul oficial al Primăriei Alba Iulia. Este vorba de o eroare gravă, care a afectat mai multe persoane publice din județ.

Scurgere de informațiile personale în Primăria Alba Iulia

Procurorii, magistrații, jandarmii, avocații, politicienii și alți cetățeni au fost victime unei erori pe site-ul oficial al Primăriei Alba Iulia. Scurgerea de informații personale a afectat zeci de mii de persoane care dețin proprietăți pe teritoriul județului Alba.

ADVERTISEMENT

Datele primarului Gabriel Pleșa, de asemenea, au fost expuse pe site-ul instituției. Orice localnic a putut să afle mai multe detalii despre proprietățile edilului și să afle adresele acestora. Potrivit presei locale, datele personale au fost publicate la secțiunea “Știri și anunțuri”.

Incidentul a avut loc miercuri, 3 mai, iar documentele au fost încărcate pe  site și au putut fi accesate timp de câteva ore. Scurgerea datelor în mediul online a fost descoperită de jurnaliștii Alba24, care au anunțat autoritățile locale.

ADVERTISEMENT

Mii de pagini cu informații personale, publicate pe site-ul instituției

Documentele publicate conțineau mii de pagini, care cuprindeau numele, CNP-ul, CUI-ul și datele despre proprietățile, imobiliarele și alte bunuri impozabile ale persoanelor publice din județul Alba Iulia.

Autoritățile locale au demarat joi, 4 mai,  o anchetă internă, după incidentul de 3 mai. Autoritățile locale și-au propus să afle cine și din ce motiv a publicat documentele ce conțineau datele private. Totodată, aceștia vor să afle de câte ori a fost vizualizată lista și câte persoane au reușit s-o descarce.

ADVERTISEMENT

La momentul de față, reprezentanții instituției publice au refuzat să ofere detalii și comentarii despre acest caz. Primarul Gabriel Pleșa, de asemenea, a preferat să păstreze tăcere și nu făcut declarații pentru presa locală. Conform surselor Alba24, ancheta internă este în desfășurare.

Autoritățile au demarat o anchetă internă

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P.) a anunțat ca se va implica în incidentul de la Alba Iulia și va demara o investigație. Directorul instituției, George Bălăiți, a precizat pentru Alba24 că autoritatea s-a autosesizat după articolul publicat în presa locală.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, ancheta va merge pe două direcții: “una scrisă, în care autoritatea va cere date, informații și documente” de la autoritățile locale , iar alta “fizică”. Se pare că sediul Primăriei Alba Iulia va fi vizitat de un inspector de la București, care va investiga circumstanțele în care s-a produs scurgerea datelor personale.

ADVERTISEMENT
Tags: