News

Se amână alegerile? Ce spune Klaus Iohannis despre acest scenariu

29.07.2020 | 19:39
Se amână alegerile? Ce spune Klaus Iohannis despre acest scenariu
Se amână alegerile? Ce spune Klaus Iohannis despre acest scenariu. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pentru că alegerile locale bat la ușă, Klaus Iohannis a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni, despre o posibilă amânare a acestora, în contextul pandemiei de COVID-19.

Președintele României a spus că, dacă situația nu se va agrava, alegerile se vor putea desfășura în condiții optime. Nu același lucru se va putea în cazul campaniei electorale, care va fi greu de organizat.

ADVERTISEMENT

Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie, dată stabilită printr-o lege adoptată de Parlament. Cu toate acestea, Nicușor Dan, candidatul PNL și USR-PLUS la Primăria Capitalei, este de părere că alegerile se vor ține, doar dacă specialiștii vor spune că nu există un risc de amplificare a răspândirii virusului.

Vor mai avea loc alegerile pe 27 septembrie? Ce spune Klaus Iohannis

Alegerile locale se apropie și tot mai multe voci se întreabă dacă se vor mai ține, dacă oamenii se vor expune unui nou risc, cum se va organiza campania electorală. Președintele Klaus Ioahnnis a răspuns acestor întrebări, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

“Este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau nu alegerile pe 27 septembrie. Însă, vreau să despărţim discuţia politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe afirmaţii şi anunţuri, iar unul dintre ele mă îngrijorează foarte mult.

Această pandemie nu are mai multe valuri, ci doar unul mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcţie de anotimp şi de temperatură.

Avem două chestiuni de care trebuie să ţinem cont. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează sau nu. Ce obţinem dacă amânăm acum alegerile? 

ADVERTISEMENT

În loc să le ţinem la sfârşit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, sau în decembrie, sau în ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune şi gripa, poate se suprapune şi o iarnă grea şi ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost. În acest fel, cred că trebuie să evaluăm situaţia.

Personal, sunt convins că dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri stricte şi specifice, se pot organiza alegerile. Iar dacă vorbesc despre alegeri, vreau să fiu foarte clar: actul de votare se poate organiza în condiţii bune.

 Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la magazin să îţi cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanţare, de siguranţă, de igienă. Asta se poate.

ADVERTISEMENT

Ce va fi destul de complicat de organizat este campania electorală, care, în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează, va fi o campanie care se va desfăşura în condiţii atipice pentru o campanie electorală.

 După părerea mea, până la mijlocul lunii august, trebuie să ţinem cont de aceste lucruri şi atunci se va lua o decizie, dacă se reia discuţia pe alegeri sau dacă mergem înainte”, a spus Klaus Iohannis, în această seară.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri