News

Se anunță noi scumpiri de la 1 iulie. Pentru ce vor plăti românii mai mulți bani

Românii vor avea parte de noi scumpiri de la 1 iulie 2024. Cine sunt persoanele care vor scoate mai mulți bani din buzunar
11.03.2024 | 07:21
Se anunta noi scumpiri de la 1 iulie Pentru ce vor plati romanii mai multi bani
Se anunță noi scumpiri de la 1 iulie. colaj Fanatik/ Foto pinterest/Unsplash
ADVERTISEMENT

Noi scumpiri de la 1 iulie pentru români. Explozia prețurilor la alimente, servicii, băuturi și tutun, din acest an, îi face pe oameni să fie mai cumpătați atunci ajung în magazine și piețe. În mai puțin de patru luni se anunță noi scumpiri pentru o categorie de români.

Noi scumpiri de la 1 iulie pentru acești români

Cei care vor scoate mai mulți bani din portofel sunt șoferii, având în vedere că începând cu 1 iulie 2024 vor fi noi majorări de preț în privința carburanților, din cauza creșterii accizei. Încă de la începutul anului s-au înregistrat scumpiri, după ce acciza a fost actualizată cu rata inflației.

ADVERTISEMENT

La 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru în cazul benzinei. La motorină vorbim de 26 de bani pe litru adăugați, în prima zi din 2024. Scumpirile la combustibil nu s-au oprit aici.

Față de luna februarie, prețul mediu al unui litru de benzină este mai ridicat cu 5,1 la sută, arată Antena 3 CNN. Prin urmare, șoferii plătesc cu 1,7 lei mai mult pentru un plin de 50 de litri. Dacă vorbim de motorină, costul mediu unui litru este cu 3,4 la sută mai mare.

ADVERTISEMENT

Vestea proastă este că prețul carburanților va continua să crească. Începând cu 1 iulie, bezina va fi mai scumpă cu 43 de bani pe litru. Motorina va costa mai mult cu 39 de bani pe litru, luând în considerare nivelul accizelor la carburanți.

Cât vor costa carburanții peste câteva luni

În cazul în care până la 1 iulie nu se vor înregistra și alte scumpiri, șoferii vor scoate din buzunare peste 7,6 lei pentru un litru de benzină. Cel mai probabil, motorina va atinge prețul de 8 lei/litru, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Costul carburanților depinde în mare parte de nivelul taxelor și accizelor. O analiză a Consiliului Concurenței a scos la iveală faptul că prețurile la benzină și motorină, în stațiile de alimentare, „au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile”.

Analiza a fost făcută ținând cont de datele din perioada iulie 2019 – iunie 2022. Astfel, dacă prețurile internaționale Platts la carburanți se majorează, va crește și prețul la pompă în benzinăriile din România. Atunci când cotațiile scad, se înregistrează ieftiniri în stațiile de alimentare.

ADVERTISEMENT

„Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol”, se arată în analiza Consiliului Concurenței.

ADVERTISEMENT
Tags: