News

Se anunță o nouă criză în sănătate. Medicii amenință cu declanșarea grevei generale

Sectorul de sănătate stă pe un butoi de pulbere. O grevă generală ar putea să izbucnească după anunțul sindicaliștilor din Federația Solidaritatea Sanitară
31.01.2024 | 13:59
Se anunta o noua criza in sanatate Medicii ameninta cu declansarea grevei generale
Federația Solidaritatea Sanitară amenință cu o grevă generală. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de salarii. Sursa foto: Facebook / Federaţia Solidaritatea Sanitară
ADVERTISEMENT

O nouă grevă stă să izbucnească în domeniul sănătății. Federaţia Solidaritatea Sanitară anunță o grevă generală care va începe cu un protest la Ministerul Muncii, joi, 1 februarie, la ora 10:00.

Federația Solidaritatea Sanitară a notificat Guvernul

„Astăzi, 31.01.2024, Federaţia Solidaritatea Sanitară a notificat Guvernul României cu privire la intenţia declanşării grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului la nivelul sectorului Sănătate. Notificarea are la bază încălcarea prevederilor şi principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023”, potrivit comunicatului transmis de Solidaritatea Sanitară.

ADVERTISEMENT

Solidaritatea Sanitară a dat un ultimatum de 10 zile pentru Guvern să rezolve nemulțumirile pe care le au sindicaliștii din sănătate, în caz contrar, se va ajunge la o grevă generală în acest sector.

„După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor şi de analizele de oportunitate”, a spus sursa citată.

ADVERTISEMENT

De ce protestează sindicaliștii din sănătate

Angajații din sănătate care protestează au nemulțumiri privind drepturile salariale pe care le cer conform legii. Pe lista de discuții se află ”raportarea tuturor sporurilor  la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariaţi” sau ”calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe ţară garantat în plată.”

De asemenea, medicii cer și calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariului minim pe economie, iar când fac ture de gardă să fie plătiți cu tariful orar al normei de bază.

ADVERTISEMENT

Ei mai vor și acordarea unei indemnizației de hrană și vouchere de vacanță la toate categoriile profesionale. Sindicaliștii se revoltă și pentru drepturile lor care spun că au fost acordate corespunzător unei creșteri medii de venituri salariale la un nivel de cel puțin 30%.

Aceste solicitări le completează pe cele privind creşterea salariilor de bază cu cel puţin 25%, privind măsurile menite să determine creşterea calităţii vieţii profesionale şi cele privitoare la anexele la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ce trebuie finalizate”, au mai adăugat sindicaliștii.

ADVERTISEMENT

Protest la Ministerul Muncii

De asemenea, angajații de sănătate anunță că vor începe să protesteze joi, 1 februarie 2024. Protestanții se vor aduna în fața Ministerului Sănătății, unde se vor aduna peste 300 de membri ai Federației Solidaritatea Sanitară.

ADVERTISEMENT