News

Se dau bani de la stat. Cum poți să primești 1.200 de lei gratis

Vești bune de la Guvernul României pentru cetățeni. În acest an se dau bani importanți de la stat în sectorul agricol. Cum se poate intra în posesia sumei de 1.200 de lei.
05.03.2023 | 13:58
Se dau bani de la stat Cum poti sa primesti 1200 de lei gratis
Bani pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. Cum pot primi oamenii un ajutor financiar de 1.200 lei. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, Executivul a aprobat programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2023. S-a stabilit acordarea unui ajutor de minimis de 1.200 de lei pe scroafă pe an, în anumite condiţii.

Bani pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. Cum pot primi oamenii un ajutor financiar de 1.200 lei

Guvernul României a emis hotărârea nr. 168 din 1 martie 2023, privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul în curs.

ADVERTISEMENT

Prin acest act normativ, statul vrea să continue să ofere sprijin crescătorilor de animale din cele două rase amintite. Cetățenii sunt încurajați să-și crească numărul de animale de reproducție cu scopul majorării efectivelor de porci din aceste rase la nivel național.

Executivul precizează că această lege prevede acordarea unui ajutor de minimis de 1.200 lei/scroafă/an. Este impusă condiţia comercializării a minimum 4 produşi/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap.

ADVERTISEMENT

Pentru a se încadra în această schemă de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate. Acestea sunt prezentate de Ministerul Agriculturii:

  • a) să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar;
  • b) să deţină scroafe din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în BND;
  • c) să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 208/2022;
  • d) să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minimum 4 produşi/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap;
  • e) să identifice şi să înregistreze produşii prevăzuţi la lit. d), potrivit Normei sanitar-veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 208/2022;
  • f) să menţină numărul de scroafe cu care s-au înscris în Program până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se arată în documentul oficial.
ADVERTISEMENT

De subliniat că cererile de înscriere în acest program se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până la data de 30 iunie 2023, inclusiv. În privința cererilor de plată şi a documentelor justificative, ele se depun până cel târziu la data de 22 decembrie 2023, inclusiv.

Prevederi importante în Legea porcului. ”Nu va interzice creșterea porcului în gospodăria populației”

Recent, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle, a dezvăluit că Legea Porcului ar ajunge la vot în Plenul Parlamentului, în cursul lunii martie. Documentul are prevederi clare legate de eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul României, dar și în privința condițiilor de creştere a porcului în gospodăria populaţiei.

ADVERTISEMENT

”Sper că în curând vom avea Legea porcului, care a ţinut mult timp spaţiul public şi chiar a creat stări emoţionale având în vedere că se vorbea de interzicerea creşterii porcului în gospodăria populaţiei.

Aş vrea să dau asigurări că propunerea legislativă pe care o avem în acest moment – şi sper că în maximum 2-3 săptămâni să ajungă în plenul Parlamentului la vot – nu va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei, dar vor exista reglementări care vor ajuta la eradicarea pestei porcine africane din România”, a susţinut Păle, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT