News

Ajutor de 1.400 de lei de la stat pentru anumiți români. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi banii

Românii vulnerabili vor primi din partea autorităților un sprijin de 1.400 de lei în 2023 pentru a se descurca cu plata facturilor la energie.
26.11.2022 | 14:41
Ajutor de 1400 de lei de la stat pentru anumiti romani Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a primi banii
Ajutor social pentru unii români. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, sprijinul va fi acordat per gospodărie până pe 31 decembrie 2023 și va fi virat în două tranșe.

Ajutor de 1.400 de lei pentru românii vulnerabili

Mai exact, prima tranșă de 700 de lei va fi plătită oamenilor în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023. A doua tranșă, potrivit aceluiași comunicat, va fi virată în septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Conform Mediafax, vor beneficia de această măsură pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special.

Pentru a se încadra la ajutoare, cei care nu sunt pensionari ar trebui să aibă cel puțin 60 de ani și să realizeze venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei. În același timp se încadrează aici pensionarii, indiferent de vârstă, care au pensie de invaliditate și care au venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei.

ADVERTISEMENT

Beneficiază, de asemenea, de acest ajutor și persoanele cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici de 2.000 de lei. Nu au fost uitate nici familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, potrivit Legii nr. 277/2010, precum și familiile și persoanele singure care au dreptul la ajutor social.

Alocarea acestor ajutoare se va face prin MIPE, cu ajutorul fondurilor europene în valoare de 4 miliarde de lei. Ajutoarele vor veni sub formă de vouchere livrate de Poșta Română.

ADVERTISEMENT

”Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit şi distribuit de către Compania Naţională „Poşta Română”, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea preţului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poştal asigurat de CN Poşta Română SA, datorii curente şi/sau restante către furnizorii de energie”, mai este precizat în comunicat.

ADVERTISEMENT

Totodată, cu ajutorul fondurilor europene, vor fi finanțate și acordate voucherele sociale pentru achiziția de alimente și mese calde în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe durata întregului an 2023.

”Este un moment în care România, ca şi multe alte state europene, se confruntă în cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Tocmai de aceea este vital să venim în sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru ca toţi românii să treacă cu bine peste acestă perioadă. Sunt aproximativ 3.000 de lei pe care fiecare beneficiar îi va primi cu siguranţă anul viitor, din fonduri europene, într-un efort al Guvernului de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă.

Această iniţiativă este cea mai importantă de acest gen derulată până acum în ţara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile, măsurile luate contribuind in mod real si direct la creşterea calităţii vieţii lor şi la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacitatii gospodăriilor de a‑şi asigura nevoile imediate”, a punctat ministrul Marcel Boloş.

Conform datelor oficiale, prețul pentru consumatorii casnici de energie electrică a crescut cu 600%, în timp ce gazele s-au scumpit cu 535%. În cazul energiei electrice în sistem centralizat tarifele au atins 400 de lei/Gcal. În aceste condiții, o familie cu venit mediu alocă peste 20% din acest venit pentru a plăti facturile la curent și gaze.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori