News

Se pregătesc noi proteste în România. De data aceasta anunță grevă angajații caselor de asigurări de sănătate

Noi proteste în România, de data aceasta în sânul Caselor de Asigurări de Sănătate, unde angajații sunt foarte nemulțumiți că au salarii mici și lipsă beneficii.
10.07.2023 | 09:23
Se pregatesc noi proteste in Romania De data aceasta anunta greva angajatii caselor de asigurari de sanatate
Se pregătesc noi proteste în România. Foto: Curierul
ADVERTISEMENT

De fapt, oamenii se mai plâng și că a fost redus considerabil numărul de angajați și nu mai fac față volumului de muncă. În aceste context, casele de asigurări vor întrerupe lucrul timp de două ore luni, un avertisment trimis lui Marcel Ciolacu și guvernului său.

Se pregătesc noi proteste în România

Cu toate acestea, liderul PSD știa prea bine că urmează vremuri grele încă din momentul în care a preluat puterea, astfel că e puțin probabil ca acest protest, la fel ca și altele, să-i prindă nepregătiți pe social democrați, alături de partenerii lor de la Partidul Național Liberal.

ADVERTISEMENT

”Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toţi angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore.

Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, au transmis sindicaliștii.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii anunță că salariile în sistem sunt foarte mari, comparativ cu volumul uriaș de muncă, astfel că lumea nu prea mai e interesată să lucreze în acest domeniu. Concret, sindicaliștii au vorbit despre cifrele impresionante din acest sistem, despre un număr incredibil de dosare pe care un număr destul de mic de oameni sunt nevoiți să le proceseze, conform News.ro.

”În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public. În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, au completat reprezentanții angajaților din sistem.

Sindicaliștii cred că problemele existente la nivelul Casei Naţionale de Sănătate şi a Caselor Judeţene de Asigurări sunt într-un punct critic și cer măsuri urgente. Mai mult, experții au transmis ce se va întâmpla dacă cei peste 2.000 de angajați vor intra în grevă generală pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Printre altele, prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale nu vor mai fi decontate, astfel că vor fi generate tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat. Va fi pusă, de asemenea, în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate.

Vor fi, totodată, blocate serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, în timp ce cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite, conform News.ro.

”Menţionăm că lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnzorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, au concluzionat sindicaliştii.

ADVERTISEMENT
Tags: