News

Grevă generală în Sănătate. O nouă criză pentru coaliția PSD – PNL: ”Ordonanţa amăgirilor. Nu satisface revendicările angajaţilor din sistemul medical”

Grevă generală în Sănătate, anunțată de Federația Solidaritatea Sanitară. Oamenii sunt nemulțumiți de oferta primită din partea guvernului Ciolacu.
01.07.2023 | 12:23
Greva generala in Sanatate O noua criza pentru coalitia PSD  PNL Ordonanta amagirilor Nu satisface revendicarile angajatilor din sistemul medical
Grevă generală în Sănătate. Foto: News.ro
ADVERTISEMENT

Practic, guvernanții au aprobat un OUG în speranța că îi vor mulțumi pe medici, însă această ordonanță e considerată ”ordonanța amăgirilor” de către sindicaliști. Practic, Marcel Ciolacu și coaliția sa de guvernare, ar fi acuzați că între beneficiile anunțate public și cele reale e o diferență foarte mare.

Grevă generală în Sănătate

Așadar, sindicaliștii se pregătesc de proteste masive, inclusiv de declanșarea grevei generale în Sănătate, considerând că cererile lor nu au fost luate în serios până acum. Guvernul a ”rezolvat” oarecum problema profesorilor, însă acum are de bătăi de cap, așadar, cu medicii și cu angajații MAI.

ADVERTISEMENT

”Programul de proteste anunţat de Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” continuă atât cu protestele deja aflate în desfășurare cât cu protestele anunţate pentru luna iulie: Demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare (protest în desfăşurare); Protestul angajaţilor din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii(protest în desfăşurare);

06 iulie 2023 – Pichetarea tuturor spitalelor din ţară; 12 iulie 2023 – Organizarea Mitingului naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victorie; 19 iulie 2023 – Greva de avertisment; 27 iulie 2023 – Greva generală”, a transmis sindicatul. Guvernul Ciolacu a început cu stângul guvernarea, reușind să irite mediul economic cu așa zisa ieftinire a alimentelor, dar și prin mult trâmbițata reformă a pensiilor speciale, care de fapt nu are schimba mare lucru în viitorul apropiat. De altfel, Uniunea Europeană a avertizat deja că în actuala ei formă ”reforma” ar duce la pierdere a multe miliarde de euro din PNRR din viitoarele plăți, conform G4Media.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Ministerul Muncii face ce poate și anunță aprobarea unei Ordonanțe de urgență prin care ”sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public, care cuprinde majorări salariale, de la 1 august, pentru personalul de specialitate medico-sanitar angajat cu timp parţial care efectuează gărzi şi pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistenţă medicală”.

Cu toate acestea, Ordonanța nu-i mulțumește pe sindicaliști. ”Ordonanţa de urgenţă pe care guvernul a adoptat-o în şedinţa de ieri 30 iunie nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate. De altfel, forma în care guvernul a înţeles să transpună o parte dintre solicitările Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” nu se regăseşte în lista noastră de revendicări.

ADVERTISEMENT

Este vorba, în special, despre revendicările referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale, pentru care guvernul a înţeles să acorde o sumă fixă în dauna plăţii acestor drepturi prin raportare la salariul de bază actual”, se plânge sindicaliștii.

Așadar, ”Ordonanța amăgirilor” este criticată dur de sindicaliști, care sunt de părere că guvernul Ciolacu le-a întins o simplă capcană. Asta, pentru că mulți angajați de fapt nu vor putea beneficia de drepturi fie pentru că ”unitatea depăşeşte plafonul de 30% aferent sporurilor şi indemnizaţiilor (efectul creşterilor salariale fictive)”, sau vor beneficia de drepturi, însă vor pierde sporurile.

ADVERTISEMENT

”În sinteză, din perspectiva pretenţiei Guvernului de a creşte unele venituri salariale, principalul efect al acestui act normativ îl constituie de fapt mutarea banilor dintr-un buzunar în altul. Acesta este un efect intenţionat, împotriva căruia Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a luptat şi la elaborarea şi adoptarea legii nr. 153/2017. La acest efect de simulare a unor creşteri salariale se adaugă amplificarea inechităţilor inexistente şi introducerea unora noi, intervenţia agravând de fapt problemele salariale din sistemul public de sănătate.

Nu ştim dacă acest rezultat este cauzat de rea voinţă, de nepricepere ori de amândouă. Ştim doar că pentru marea majoritate a angajaţilor din Sănătate care ar trebui să beneficieze de drepturile amintite în actul normativ efectul va fi nul, acolo unde nu vom asista chiar la reducerea veniturilor salarial”, au mai transmis sindicaliștii. Așadar, guvernul Ciolacu trebuie să găsească soluții înainte de alegeri, pentru a evita un picaj total, în contextul în care deficitul bugetar devine alarmant, iar banii din PNRR ar putea fi istorie din cauza lipsei reformelor reale.

ADVERTISEMENT