News
notix pixel id

Se reduce vârsta de pensionare pentru cei care lucrează în condiții deosebite. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

13.11.2019 | 18:20
Se reduce vârsta de pensionare pentru cei care lucrează în condiții deosebite. Legea, promulgată de Klaus Iohannis
Minerii, dar și alte persoane care lucrează în condiții speciale vor ieși mai devreme la pensie. Sursa foto: romania-actualitati.ro
ADVERTISEMENT

Mai mulți parlamentari din Partidul Social Democrat au propus un act normativ care să reducă vârsta de pensionare în cazul persoanelor care lucrează în condiții deosebite. Astăzi, 13 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ.

Angajații care lucrează în condiții deosebite vor ieși mai devreme la pensie

O inițiativă legislativă care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele care lucrează în condiții deosebite a fost redactat de mai mulți politicieni din PSD. Actul normativ propune ca vârsta de pensionare să se micșoreze cu câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții grele la locul de muncă. În această situație au fost dați drept exemplu salariații de la Complexul Energetic Oltenia.

Această inițiativă a fost promulgată în cursul acestei zilei, miercuri, 13 noiembrie, de președintele Klaus Iohannis. Prin urmare, reducerea vârstei standard de pensionare va începe cu primul an de stagiu de cotizare realizat în condiții grele, cum sunt cele din minerit. Inițiatorii proiectului spun că munca desfășurată în astfel de condiții impune și obligă la un efort sporit, dar și la un grad de pericol profesional suplimentar.

ADVERTISEMENT

Și dansatorii ar putea ieși la pensie mai devreme, la fel ca balerinii

Mai mulți politicieni au redactat un act normativ care să vină în completarea Legii Pensiilor. Acești politicieni doresc ca dansatorii să fie plasați la același nivel cu balerinii și acrobații, adică se pot retrage mai devreme din activitate și implicit, vor ieși la pensie mai repede. În momentul de față inițiativa a ajuns pe masa senatorilor și urmează să fie discutată și votată de parlamentari.

Nota explicativă a actului normativ arată că persoanele care practică dansuri populare, dans modern sau contemporan fac aceleași eforturi fizice zilnice la fel ca balerinii. Prin urmare, antrenamentele zilnice afectează planul sănătății, iar odată cu înaintea în vârstă acestea sunt de cele mai multe ori iremediabile.

ADVERTISEMENT

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri