Life

Se schimbă banii. BNR a lansat a lansat o nouă monedă, cu o valoare de 10 lei

Se schimbă banii în România. BNR a lansat o nouă monedă, care are o valoare de 10 lei. Ce este bine să știm despre ea și cât costă?
06.01.2024 | 14:00
Se schimba banii BNR a lansat a lansat o noua moneda cu o valoare de 10 lei
BNR a lansat a lansat o nouă monedă, cu o valoare de 10 lei. Sursă foto: BNR
ADVERTISEMENT

BNR a lansat o nouă monedă de argint, cu adevărat specială. Ce semnificație are aceasta, ce valoare are și cum arată? Reprezentanții băncii ne spun toate informațiile de care avem nevoie.

BNR a lansat a lansat o nouă monedă, cu o valoare de 10 lei

Noua monedă lansată de BNR este dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la nașterea lui Vladimir Ghika. De altfel, acesta este un nume emblematic atunci când vorbim despre istoria culturală și religioasă a României.

ADVERTISEMENT

În timpul activității sale, Vladimir Ghika a adus diferite contribuții remarcabile, lăsându-și astfel amprenta asupra istoriei românești. Drept urmare, numele lui rămâne unul cu adevărat valoros.

Referitor la moneda lansată de BNR, aceasta este din argint pur. Ea nu reprezintă doar un instrument financiar, ci mai degrabă este un omagiu adus culturii, dar și istoriei românești, spun cei de la BNR.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care colecționează monede, ori bancnote, vor fi extrem de fericiți. Acum, ei au ocazia unică să dețină o piesă semnificativă, care nu doar că arată impresionant, dar are și o valoare simbolică.

Moneda lansată de BNR are o valoare nominală de 10 lei și are o formă rotundă, dar și un diametru de 37 mm. În ceea ce privește greutatea, aceasta este de doar 31,103 grame. Iar design-ul este și el unul cu adevărat deosebit.

ADVERTISEMENT

Cât costă moneda specială de argint

Astfel, pe aversul monedei, cei care se vor bucura de ea vor vedea statuia lui Vladimir Ghika din București, dar și anul emisiunii „2023”, stema României, inscripția „ROMANIA” și valoarea nominală.

De cealaltă parte, pe revers, se găsește portretul și numele lui Vladimir Ghika, însoțite de inscripția „150 DE ANI DE LA NASTERE”. Într-o singură monedă, deci, se împletesc mai multe amănunte.

ADVERTISEMENT

Cât costă moneda lansată de BNR și câte bucăți sunt disponibile? Conform anunțului făcut de bancă, numărul monedelor este unul limitat. Mai exact, vorbim despre maxim 5.000 de bucăți.

În ceea ce privește prețul, o singură monedă se vinde cu 490 de lei, fără TVA. Iar fiecare monedă în parte vine cu un certificat de autenticitate, dar și cu o broșură de prezentarea detaliată.

Moneda este ambalată de asemenea într-o capsulă de metacrilat transparent. Iar certificatele primite la achiziționarea monedelor sunt semnate de guvernatorul BNR, dar și de casierul centrat, ele fiind redactate în trei limbi: română, engleză și franceză.

ADVERTISEMENT
Tags: