News

Se schimbă Codul Rutier. Apare un nou tip de permis de conducere

Modificări la Codul Rutier, în 2024. Un nou tip de permis de conducere în România. Cine sunt persoanele vizate de această decizie
23.01.2024 | 00:26
Se schimba Codul Rutier Apare un nou tip de permis de conducere
Se schimbă Codul Rutier. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Codul Rutier se va schimba, în urma Ordonanței de Urgență care a fost adoptată pe 18 ianuarie 2024. Vor fi făcute modificări, potrivit cărora în România va apărea un nou tip de permis de conducere.

Modificări la Codul Rutier. Va apărea o nouă categorie de permis auto

Șoferii trebuie să știe că această nouă categorie de permis auto va fi denumită Tr1. Măsura a fost anunțată ca urmare a protestelor fermierilor și transportatorilor. Aceasta a fost introdusă pentru a îmbunătăți conducerea tractoarelor forestiere și agricole.

ADVERTISEMENT

Anunțul privind noile schimbări a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. „A fost adoptată Ordonanța de Urgență nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Vine să aducă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește conducerea tractoarelor agricole și forestiere.

S-a introdus o categorie nouă de permis de conducere, denumită Tr1”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Agriculturii. De asemenea, Florin Barbu a explicat ce presupune acest lucru.

ADVERTISEMENT

„Principala caracteristică este limita vitezei de deplasare”

Mai exact, în cazul noului tip de permis auto din România nu se va ține cont de masa totală maximă autorizată ori de tonaj. Însă, va fi impusă limitarea vitezei de 40 de kilometri/h pe drumurile publice.

„Este foarte important de clarificat faptul că principala caracteristică a acestei categorii este limita vitezei de deplasare, și anume 40 km/h pe drumurile publice”, a precizat ministrul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

În plus, Florin Barbu a venit cu lămuriri în ceea ce privește compatibilitatea cu permisul de conducere de categoria B. El a precizat că șoferii care au acest tip de permis pot conduce fără reținere tractoare agricole Tr1.

Fermierii trebuie să știe că această nouă categorie de permis Tr1 le va permite să conducă ansambluri formate dintr-un tractor Tr1 și una sau două remorci. Desigur, ei trebuie să respecte limita de viteză.

ADVERTISEMENT

„Această categorie Tr1 vine în întâmpinarea nevoilor voastre, facilitând conducerea tractoarelor agricole sau forestiere specifice activităților agricole, fără a vă impune criterii legate de masa totală maximă autorizată sau tonaj”, se mai arată în informarea ministrului.

 

ADVERTISEMENT