Japonezii sunt cunoscuți pentru stilul de viață sănătos pe care îl au. Alimentația lor se bazează, în mare parte, numai pe alimente bogate în nutrienți și vitamine. Pentru că japonezii sunt cei mai longevivi de pe Glob, aceștia au secretele lor care îi ajută să atingă vârste record.
Cultura japoneză este impresionantă, din toate punctele de vedere. De departe, un aspect care a atras atenția tuturor este gastronomia lor variantă și diferită față de alte părți ale lumii.
Poate că nu mulți știu, dar Japonia este cea mai longevivă țară din lume. Acest lucru se datorează, în mare parte, faptul că japonezii sunt foarte atenți la ceea ce consumă. Meniul lor zilnic conține numai alimente sănătoase cu multiple beneficii pentru organism.
Gastronomia japoneză a inspirat multă lume, iar unele dintre secretele pe care aceștia le pun în aplicare au fost dezvăluite. Japonezii nu sunt recunoscuți doar pentru tinerețea lor veșnică, căci toți arată mult mai bine decât vârsta pe care o au în buletin, ci și datorită agilității mentale.
Pentru a-și stimula constant memoria, japonezii consumă un fruct banal. Acesta este destul de popular și în rândul românilor, doar că nu mulți au curajul să îl introducă în alimentația lor de zi cu zi.
Surprinzător sau nu, pentru a-și proteja memoria, japonezii consumă stafide. Potrivit unor studii realizate de Unitatea de Cercetare a Atenției Primare din Salamanca împreună cu Spitalul Universitar din Salamanca, beneficiile consumului de stafide sunt uimitoare.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 80 de persoane care au consumat stafide mai multe zile la rând. În cazul lor, s-a observat o îmbunătățire a funcțiilor cognitive cu 10%, iar asta datorită polifenolilor pe care îi conțin stafidele.
Desigur, în cazul japonezilor, dar și în cazul participanților la studiu nu doar stafidele au ajutat la îmbunătățirea abilităților mentale. Pentru a avea o minte longevivă, japonezii combină consumul de stafide cu alte fructe și legume, dar și cu sportul.
Polifenoli nu se regăsesc doar în stafide. Aceștia sunt prezenți în cantități considerabile și în vin sau ciocolată. Polifenolii au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii benefice pentru sănătatea generală a organismului.
Pe lângă stafidele pe care le mănâncă pentru a-și proteja memoria, japonezii mai consumă și ceai de matcha, recunoscut pentru conținutul ridicat de vitamina C și zinc. De asemenea, tot din obiceiurile culinare ale japonezilor mai face parte și consumul de wasabi, yuzu sau umeboshi.