Life

Secretul rușinos din trecutul unui domnitor român. Și-a închis soția la azil și și-a adus amanta la palatul domnesc

Detaliile mai puțin știute despre Gheorghe Bibescu. Domnitorul Țării Românești a avut un trecut amoros ce ascunde un secret rușinos.
11.07.2023 | 21:56
Secretul rusinos din trecutul unui domnitor roman Sia inchis sotia la azil si sia adus amanta la palatul domnesc
Gheorghe Bibescu, domnitorul cu un trecut amoros rușinos. Sursa foto: rfi.ro
ADVERTISEMENT

Gheorghe Bibescu a fost domnitor al Țării Românești între anii 1843-1848, însă trecutul său amoros este unul rușinos. A avut de-a lungul vieții două soții, iar pe una dintre ele a internat-o într-un azil după ce s-a îmbolnăvit de o boală psihică pentru a putea fi liber.

Secretul rușinos din trecutul domnitorului Gheorghe Bibescu

Istoria predată în școli exclude, uneori, detalii importante despre eroii neamului românesc. Este și cazul lui Alexandru Ioan Cuza, urmat în exil atât de soție, cât și de amantă, dar el nu este singurul domnitor cu cu trecut amoros rușinos.

ADVERTISEMENT

Pe listă se mai găsește și numele domnitorului Țării Românești Gheorghe Bibescu. Acesta a avut de-a lungul vieții sale două soții, dar relațiile nu au fost deloc unele clasice. Primul mariaj l-a avut cu Zoe sau Joițica, așa cum i se mai spunea.

Aceasta era o femeie foarte frumoasă, cu educație aleasă și bogată. Mai mult, era și celebră la acea vreme, deoarece era nepoata lui Grigore Brâncoveanu. În 1826, dar după aceea s-a îmbolnăvit de o boală psihică, iar medicii nu i-au putut oferi niciun tratament.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, pentru că nu voia să-și pună cumva tronul în pericol, Gheorghe Bibescu a ținut-o pe Zoe la Palatul Bibescu până la alegeri. Pe 20 decembrie 1842, la Mitropolie, a câștigat în fața a 35 de candidați, printre care și fratele său, Barbu, devenit între timp Știrbei.

La scurt timp după ce și-a revendicat tronul, în 1843, domnitorul Țării Românești și-a trimis soția la tratament la Viena pentru a o aduce la palatul domnesc pe amanta Maria Ghica, născută Văcărescu.

ADVERTISEMENT

Cei doi au avut o relație extrem de controversată având în vedere că ambii erau căsătoriți, iar legătura lor era una interzisă. Astfel că în momentul în care au considerat că este cazul s-au decis să o facă publică.

Domnitorul Țării Românești și-a transformat amanta în „primă doamnă”

Pentru că Zoe era bolnavă, Gheorghe Bibescu a considerat că nu-i va fi greu să iasă din mariaj. Totuși, Mitropolitul Neofit s-a pus desfacerii căsătoriei, deoarece canoanelor bisericești nu consideră boala motiv de divorț.

ADVERTISEMENT

Situația s-a complicat după ce au intervenit consulii Franței și ai Rusiei, Billecocq și Dașkoff. Primul era de partea Mitropolitului și al doilea pe cea a domnitorului. La rândul său, Maria a încercat să divorțeze de soțul său și a apelat la Divanul de la Constantinopol.

Costachi Ghica a acceptat imediat divorțul. Între timp, Gheorghe Bibescu a mutat-o pe Zoe de la Viena la Paris, acolo unde era internată într-un azil, cu toate ca familia ei o voia alături. Ajutorul a venit în momentul în care Patriarhul a fost schimbat, iar înlocuitorul a acceptat ambele divorțuri.

Gheorghe Bibescu și Maria Bibescu s-au căsătorit pe 20 septembrie 1845, la Focșani, deoarece la București nu le-a fost acceptată cererea. Nași le-au fost Mihai Sturdza, domnul Moldovei, și soția lui.

Cu toate acestea, nu a fost primă doamnă decât doi ani. În 1848, Gheorghe Bibescu a abdicat și s-a stabilit mai întâi la Viena, apoi la Paris. Aici și-a găsit sfârșitul Maria, în 1859, răpusă de cancer, la 43 de ani. Tragic a sfârșit și domnitorul, în 1872, într-un accident de trăsură.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”