News

USR cere un DNA de mediu. „Doar un dosar de arderi ilegale, trimis în judecată în ultimii 3 ani”

USR cere înființarea unui DNA al Pădurilor. „Un singur dosar pentru arderi ilegale, trimis în judecată în ultimii trei ani”
29.03.2024 | 13:57
USR cere un DNA de mediu Doar un dosar de arderi ilegale trimis in judecata in ultimii 3 ani
29.000 de români mor din cauza poluării aerului anual, spune USR / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților, a declarat că doar un dosar pentru arderi ilegale a fost trimis în instanță în ultimii trei ani.

28 de dosare clasate, 31 cu NUP

USR a precizat că, într-un răspuns trimis de Ministerul Public, se arată că doar un singur dosar pentru arderi ilegale a fost trimis în judecată în ultimii trei ani.

ADVERTISEMENT

„Un singur dosar penal pentru arderi ilegale a fost trimis în judecată în ultimii trei ani, se arată într-un răspuns de la Ministerul Public la o întrebare adresată de deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților”, se arată într-un comunicat USR.

Numărul dosarelor înregistrate cu privire la arderile ilegale a crescut de la zero la 172 în perioada 2021-2023, dar un singur dosar a ajuns pe masa judecătorilor, 28 au fost clasate și în 31 de dosare s-a decis renunțarea la urmărirea penală, potrivit aceluiași comunicat.

ADVERTISEMENT

„Suntem lăsați singuri în fața mafiei”

„Un dosar trimis în judecată în ultimii ani ne arată că suntem lăsați singuri în fața mafiei. 29.000 de români mor din cauza poluării aerului anual, în România. Zilele acestea sunt proteste masive în Ilfov din cauza poluării aerului. Oamenii înțeleg că arderile ilegale înseamnă condamnarea la moarte pentru ei, pentru cei dragi, pentru copiii lor. Unde sunt autoritățile care aveau obligația să îi oprească pe acești ucigași?”, a declarat Diana Buzoianu.

USR a informat că legea trebuie actualizată și să includă și criteriul privind calitatea aerului afectată în urma arderilor ilegale de deșeuri, și că formațiunea politică de depus deja un proiect de lege în acest sens.

ADVERTISEMENT

USR vrea un „DNA al Pădurilor”

„Pentru a rezolva această problemă, este important să se introducă în lege criteriul de afectare a calității aerului pentru a dovedi prejudiciul din dosarele de arderi ilegale. USR a depus deja un proiect de lege care să actualizeze legea, deoarece în prezent se menționează doar calitatea apei, a solului sau a subsolului”, precizează comunicatul USR.

USR mai cere și înființarea unui „DNA al Pădurilor”, o instituție care să investigheze infracțunile la adresa mediului, „cu procurori specializați pe mediu și personal auxiliar”.

ADVERTISEMENT