News

Descinderi cu peste 300 de polițiști în Dâmbovița. Cum erau incendiate ilegal deșeuri și mașini dezmembrate

Descinderi cu peste 300 de polițiști în Dâmbovița. Cum erau incendiate ilegal deșeuri și mașini dezmembrate de mai mulți indivizi care făceau acest lucru ilegal.
25.04.2023 | 09:24
Descinderi cu peste 300 de politisti in Dambovita Cum erau incendiate ilegal deseuri si masini dezmembrate
Descinderi cu peste 300 de polițiști în Dâmbovița. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Descinderi cu peste 300 de polițiști în Dâmbovița. Cum erau incendiate ilegal deșeuri și mașini dezmembrate de mai mulți indivizi care făceau acest lucru fără să aibă niciun drept. Așadar, Garda de Mediu a participat la descinderi cu 72 de comisari, care au fost însoțiți de 300 de polițiști.

Descinderi cu peste 300 de polițiști în Dâmbovița

Perchezițiile vizează localitatea Bălteni din Dâmbovița, unde mai multe persoane sunt bănuite de infracțiuni din domeniul deșeurilor. Conform Libertatea.ro, 300 de polițiști și 72 de comisari de mediu au descins la Bălteni la primele ore ale dimineții. Persoanele respective sunt bănuite de evaziune fiscală și incendiere a deșeurilor rezultate în urma dezmembrării ilegale de vehicule.

ADVERTISEMENT

”Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, pun în aplicare 34 de mandate de percheziţie domiciliară, în localitatea Bălteni, la 22 de agenţi economici şi 13 persoane fizice bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi incendierea de deşeuri”, a anunțat IPJ Dâmbovița.

Persoanele în cauză sunt bănuite că au omis să declare veniturile obținute din activitățile de colectare a materialelor feroase și neferoase, provenite din dezmembrarea ilegală de vehicule. ”Vor fi puse în executare 35 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie conduse la sediul poliţiei, pentru audieri”, a transmis IPJ Dâmbovița.

ADVERTISEMENT

Potrivit Radio Reșița, amenzile pentru arderile ilegale de deșeuri vor crește semnificativ, după ce un proiect de lege a fost adoptat în urmă cu 24 de ore, iar votul final va fi dat marți, 25 aprilie. Mai mult, este prevăzută pedeapsa cu închisoarea pentru folosirea instalațiilor de ardere a deșeurilor fără autorizațiile de mediu necesare acestui proces.

Concret, conform proiectului de lege, amenzile vor fi între 50.000 și 500.000 de lei, față de 100.000 de lei, cât era sancțiunea maximă în prezent, pentru arderile ilegale de deșeuri. Mai mult, firmele amendate nu mai pot achita jumătate din minimul legal, cum se întâmplă în cazul amenzilor contravenționale. ”Operarea, după aducerea de modificări substanţiale, oricărei instalaţii de ardere sau incinerare a deşeurilor fără a deţine autorizaţie de mediu, care a pus în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă”, se mai arată în document, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

În cazul sancțiunilor, plângerile împotriva măsurilor luate de autorități nu vor mai suspenda executarea acestora. Mai mult, aceste amenzi vor putea fi date doar de către comisarii Gărzii de Mediu. Ministrul mediului Tanczos Barna declara în urmă cu mai multe zile că nimeni nu își mai dorește ca România să fie o țară murdară, astfel că vor fi luate măsuri dure în acest sens.

”Trebuie să o facem, pentru că nu vrem să avem o țară murdară, pentru că nu vrem să avem gunoaie în fiecare șanț. Dacă cetățeanul are această exigență de a cere de la autorități rezultate, să nu dea jos geamul și să nu arunce din mașină gunoaiele. Sau cine face acest lucru nu are dreptul să pretindă ceva de la autorități. Cu siguranță și primăriile, și firmele de salubritate, și Ministerul, toate pot avea rezultate mai bune, pot face mai mult și trebuie să facă mai mult.

ADVERTISEMENT

În continuare vin investițiile din PNRR, 1,2 miliarde de euro în infrastructura de colectare separată, din acele centre de aport voluntar, unde se duc deșeurile voluminoase, vom avea și o linie de finanțare pentru a crea stație de compostare, Deci trebuie să facem investiții Cu siguranță. Și trebuie să recuperăm timpul pierdut și să rezolvăm această problemă a devierii de la o abordare rațională, în ultimii 10-15 ani, care a exclus din schemă complet valorificarea termică. Deci peste tot în Europa există valorificare termică la acele categorii de deșeuri care nu pot fi reciclate. Și acest lucru va exista”, a explicat, printre altele, Barna.

ADVERTISEMENT