News

Semnul de circulație pe care mulți șoferi nu-l cunosc. Ce trebuie să facă atunci când văd acest indicator

Șoferii din România au mari bătăi de cap din cauza Codului Rutier, care se schimbă în permanență în ultimii ani în țara noastră.
26.11.2022 | 12:51
Semnul de circulatie pe care multi soferi nul cunosc Ce trebuie sa faca atunci cand vad acest indicator
Indicator necunoscut de șoferii din București. sursa foto: universulargesan.ro
ADVERTISEMENT

Au cel mai mult de suferit șoferii care au carnet de mulți ani, pentru că unele semne de circulație se schimbă, sau apar altele noi, astfel că sunt de nerecunoscut pentru unii șoferi.

Semnul de circulație necunoscut de mulți șoferi

Important de știut, legea se aplică chiar și atunci când nu e cunoscută de oameni, astfel că cel mai bine e ca toți șoferii să se informeze periodic de eventualele schimbări ale Codului Rutier.

ADVERTISEMENT

Asta, pentru a nu rămâne cu permisul de conducere suspendat, pe lângă amenzile usturătoare din țara noastră.

Probabil cea mai mare bătaie de cap o dă un indicator introdus recent în Codul Rutier, care e o adevărată necunoscută pentru majoritatea șoferilor. Denumit oficial ”staționare alternantă”, acesta arată că staționarea mașinilor e alternativă.

ADVERTISEMENT
Staționare alternantă
Staționare alternantă

 

Acest semn de circulație e montat pe sectoarele de drum public în care oprirea mașinilor nu e permisă în zilele impare, în timp ce interdicția încetează la primul colț de intersecție, pe sensul de deplasare.

Acest indicator poate fi amplasat împreună cu alte panouri adiționale, care arată clar începutul zonei de acțiune a indicatorului, precum și confirmarea zonei de acțiune, precum și sfârșitul acesteia. De asemenea pot să apară săgeți care au aceeași semnificație.

ADVERTISEMENT

Un indicator similar e cel care interzice staționarea în zilele pare, fiind marcat cu două lunii. La fel ca și în cazul primului semn de circulație menționat, acesta își încetează acțiunea la cel mai apropiat colț al intersecției, conform EVZ.

Staționare alternantă zile pare
Staționare alternantă zile pare

”Indicatorul se montează pe sectorul de drum în locurile în care staționarea vehiculelor e interzisă în zilele pare.

ADVERTISEMENT

Poate fi însoțit de un panou adițional care marchează începutul, continuarea sau sfârșitul zonei de acțiune a acestuia, sau poate avea inscripționate pe panou niște săgeți cu aceeași semnificație.

Atunci când indicatorul nu e însoțit de un panou adițional, zona de acțiune încetează la prima intersecție”, se arată pe scoalarutiera.ro.

ADVERTISEMENT