News

Serbia reprimă protestele care denunță “frauda electorală”. Zeci de persoane, reținute

Observatorii independenți spun că alegerile parlamentare și locale din Serba au fost afectate de nereguli. Mii de persoane au ieșit în stradă
26.12.2023 | 17:27
Serbia reprima protestele care denunta frauda electorala Zeci de persoane retinute
Zeci de protestatari au fost reținuți Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Zeci de persoane au fost reținute în timpul protestelor în masă din Serbia, pe fondul acuzațiilor că alegerile de la începutul acestei luni au fost fraudate în favoarea partidului de guvernământ.

Serbia reprimă protestele care denunță “frauda electorală”

Mii de persoane s-au adunat luni seara în fața unei secții de poliție din capitala Belgrad, cerând eliberarea a cel puțin 38 de manifestanți despre care se crede că au fost arestați.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au tras cu gaze lacrimogene într-o mulțime care a încercat să ia cu o zi înainte cu asalt primăria, în timp ce opoziția a cerut Occidentului să investigheze votul.

Activiștii au blocat traficul în cadrul celei de-a opta zile consecutive de proteste de la alegerile parlamentare și locale din 17 decembrie, în urma cărora coaliția de guvernare a obținut majoritatea în adunarea națională.

ADVERTISEMENT

Partidul populist al președintelui Aleksandar Vučić, Partidul Progresist Sârb, care deține puterea din 2012, și-a declarat victoria în ciuda îngrijorărilor unei misiuni internaționale de observatori, care a afirmat că votul “a fost afectat de o retorică dură, de părtinire în mass-media, de presiuni asupra angajaților din sectorul public și de utilizarea abuzivă a resurselor publice”, relatează Politico.

Observatorul independent al alegerilor din Serbia, CRTA, a concluzionat că rezultatele unor curse extrem de disputate în capitală “nu reflectă voința autentică a locuitorilor care au votat”.

ADVERTISEMENT

Rusia acuză ingerințe externe în Serbia

Într-o declarație, ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher R. Hill, a afirmat că “toți cetățenii Serbiei au dreptul de a fi ascultați și responsabilitatea de a-și exprima opiniile politice în mod pașnic și fără a recurge la violență”.

Cu toate acestea, ambasadorul rus în Serbia, Alexander Botsan-Kharchenko, a afirmat că opoziția încearcă să răstoarne guvernul “pe baza experienței Maidanului”, care a dus la înlăturarea guvernului ucrainean susținut de Moscova în 2014, în urma protestelor împotriva corupției și a brutalității guvernului.

ADVERTISEMENT

El nu a prezentat nicio dovadă pentru a susține afirmațiile privind ingerința externă, iar Washingtonul a făcut apel în mod repetat la calm.

Vučić a încercat să consolideze legăturile economice cu UE, dar a urmărit în același timp relații politice mai strânse cu Kremlinul chiar de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei.

În ultimele luni, tensiunile s-au amplificat și cu statul vecin Kosovo, pe fondul avertismentelor privind reluarea violențelor etnice în statul recunoscut parțial, despre care Serbia susține că este propriul său teritoriu.

ADVERTISEMENT