News

Sezonul uraganelor, mai periculos decât specialiștii s-ar fi așteptat. Previziuni sumbre pentru zona Atlanticului

Sezonul uraganelor din Atlantic se anunță mai periculos decât estimările anterioare, avertizează meteorologii americani.
11.08.2023 | 07:51
Sezonul uraganelor mai periculos decat specialistii sar fi asteptat Previziuni sumbre pentru zona Atlanticului
Sezonul uraganelor din Atlantic anunță riscuri mari. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Meteorologii din Statele Unite au emis joi o avertisment cu privire la un sezon de furtuni în Atlantic care se preconizează a fi mai amenințător decât estimările anterioare, întrucât temperaturile oceanului au crescut semnificativ la suprafață, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Sezonul uraganelor va fi mai periculos

Conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă a SUA (NOAA), se anticipează între 14 și 21 de furtuni  cu nume în acest sezon, din care între 6 și 11 ar putea evolua în uragane cu vânturi ce depășesc viteza de 119 km/h.

ADVERTISEMENT

Până la cinci dintre aceste uragane ar putea atinge stadiul de fenomene extreme majore, cu vânturi constante de peste 179 km/h, conform declarațiilor oficiale din partea NOAA.

Această perspectivă actualizată vine în contrast cu estimările făcute în luna mai, când NOAA prognoza între 12 și 17 furtuni cu nume, între 5 și 8 uragane și între unul și patru uragane majore. Această revizuire în creștere se aliniază unei proiecții similare emise anterior de cercetătorii de la Universitatea Colorado State.

ADVERTISEMENT

De-a lungul unui sezon obișnuit în Atlantic, se înregistrează în medie 14 furtuni cu nume, șapte uragane și trei uragane majore, cu durata acestui sezon extinzându-se până la sfârșitul lunii noiembrie.

Fenomenul El Nino

Specialiștii au indicat că această revizuire este cauzată de niște “temperaturi record de la suprafața apei din Atlantic”, conform spuselor meteorologului Matthew Rosencrans de la Centrul de Predicții Climatice al agenției.

ADVERTISEMENT

Acesta a subliniat că temperaturile înregistrate la suprafața apei din Atlantic sunt cele mai ridicate înregistrate din anul 1950 până în prezent.

Cu toate că fenomenul El Nino, un sistem meteorologic influențat de temperaturile calde ale oceanului în Pacific, poate diminua sau chiar opri dezvoltarea furtunilor tropicale în sudul Statelor Unite, nu este clar dacă El Nino-ul din acest an se va dezvolta suficient de rapid pentru a avea un impact semnificativ asupra numărului și intensității furtunilor, conform spuselor lui Rosencrans.

ADVERTISEMENT

Cu aceste prognoze în creștere, autoritățile și populația din regiunile afectate trebuie să fie pregătite pentru un sezon de uragane potențial devastator, capabil să afecteze atât producția de resurse energetice din Golful Mexic, cât și infrastructura costală.

ADVERTISEMENT