Life

Mihai Voropchievici a făcut prognoza meteo din bătrâni pentru toată luna august: caniculă sau furtuni?

Mihai Voropchievici a făcut prognoza meteo din bătrâni pentru întreaga lună august. Vom avea o lună plină de furtuni sau una caniculară?
02.08.2023 | 18:28
Mihai Voropchievici a facut prognoza meteo din batrani pentru toata luna august canicula sau furtuni
Prognoza meteo din bătrâni, realizată de Mihai Voropchievici. Foto-montaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Prognoza meteo din bătrâni pentru luna august, realizată de Mihai Voropchievici, este una plină de surprize.

Prognoza meteo din bătrâni pentru luna august 2023, realizată de Mihai Voropchievici

„De mulți ani, călugării știau mersul astrelor pe bolta cerească și știind că, analizând șapte planete, adică și Soarele și Luna, căci le considerau tot planete, deși sunt luminarii, în funcție de mersul lor, știau cum va fi prognoza pentru fiecare an, pentru fiecare lună, pe perioade de zile”, explică Mihai Voropchievici.

ADVERTISEMENT

Ce ne arată, așadar, prognoza meteo din bătrâni pentru luna în curs, august 2023? Ei bine, de la 1 până pe 4 august, Mihai Voropchievici spune, potrivit gromovnicului, că vremea este una călduroasă. Pe 5 august, vine o ploaie zdravănă, ca să ne răcorească.

Din 6 până pe 13 august, vremea e bună, dar cu ajutor din partea vântului. „Ne mai răcorim cu un vântișor care e plăcut când e cald”, spune Mihai Voropchievici. Pe 14 și 15, conform prognozei meteo din bătrâni, se întorc ploile.

ADVERTISEMENT

Căldură puternică în a doua parte a lunii

Sunt două zile în care ploile vor abunda, mai ales în zonele de munte și spre nordul țării. 16, 17 și 18 august sunt zile cu căldură mai puternică. Din 19 până pe 30 august, temperaturile încep să scadă, iar arșița nu va mai fi atât de pregnantă. Ne putem aștepta la temperaturi de 24, 25, maximum 28 de grade Celsius.

„Cu alte cuvinte, luna august e o lună de bine, o vreme bună, cu câteva zile de ploaie. Dacă ar fi două zile de căldură și una de ploaie ar fi extraordinar. Doar că noi ne-am ocupat să stricăm legea naturii, iar natura acum se mai răzbună din când în când. Acestea fiind zise, vizavi de prognoza meteo din bătrâni, să ne așteptăm la vreme bună, călduroasă și să scăpăm de caniculă și acele vijelii puternice”, a încheiat Mihai Voropchievici.

ADVERTISEMENT

Totul despre Gromovnic, cartea care prezenta prognoza meteo pe vremuri

Gromovnicul consultat de Mihai Voropchievici pentru a realiza prognoza meteo din bătrâni este, de fapt, o carte veche de astrologie, cu origini siriano-egiptene.

Potrivit legendei, această carte prezicea soarta oamenilor, dar și starea vremii, prin interpretarea tunetelor și fulgerelor în perioada zodiacală în care aveau loc aceste fenomene.

ADVERTISEMENT

Numele cărții vine de la cuvântul gromu, care înseamnă tunet. Cartea care prezenta prognoza meteo din bătrâni, printre altele, a ajuns și în România, unde înainte de secolul al XVII-lea. În anul 1634, la Alba Iulia s-a tipărit în limba slavonă un gromovnic de către Mitropolia Alba Iulia. Prima carte de astrologie de acest tip în limba română a fost scoasă în anul 1703.

Gromovnicul împăratului bizantin Heraclius a fost, mulți ani, zeci de ani, cel mai răspândit pe teritoriul țării noastre, înainte să apară varianta românească a acestei cărți.

Gromovnicele nu era bine privite de biserică. Preoții le considerau niște lucrări diavolicești, iar aceste cărți de predicții astrologice și meteorologice au fost interzise chiar și în perioada comunistă.

 

 

ADVERTISEMENT