Life

Sfântul care este prăznuit pe 13 decembrie. E sărbătoare cu cruce neagră, dar credincioșii au dezlegare la pește

Sfântul care se prăznuiește pe data de 13 decembrie 2022. În calendarul ortodox este trecut cu cruce neagră, iar credincioșii pot mânca pește, fiind post.
13.12.2022 | 07:00
Sfantul care este praznuit pe 13 decembrie E sarbatoare cu cruce neagra dar credinciosii au dezlegare la peste
Cine a fost Sfantul Ierarh Dosoftei. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Anual, pe data de 13 decembrie se prăznuiește Sfântul Ierarh Dosoftei. Această sărbătoare creștin-ortodoxă este notată în calendarul religios cu cruce neagră și se permite din nou consumul de pește, fiind perioada postului Crăciunului.

Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei

Sfântul Ierarh Dosoftei a fost Mitropolitul Moldovei, în secolul XVII, care s-a luptat pentru a menține vie credința oamenilor în Dumnezeu și pentru a răspândi mai departe cuvântul Acestuia.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în anul 1642 în Suceava. Provenea dintr-o familie renumită, numită Barilă. La botez, Sfântul Ierarh Dosoftei a primit numele de Dimitrie.

Încă din copilărie, Sfântul Ierarh Dosoftei avea interes față de Dumnezeu, iar părinții l-au susținut. A învățat carte de la dascăli renumiți din Moldova și la școala Frăției Ortodoxe de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Liov.

ADVERTISEMENT

Se spune și că avea o inteligență aparte și că era o plăcere pentru el să le citească oamenilor din Sfânta Scriptură. Mai mult, a studiat și alte limbi pentru a-i determina pe oameni să afle cât mai multe despre Dumnezeu, respectiv: greaca, slavona bisericească, ucraineană și polonă.

Ajuns la un moment dat la școala Mănăstirii Probota, Dimitrie de atunci a fost botezat monahul Dosoftei. După terminarea studiilor, a devenit preot, iar odată cu trecerea timpului a ajuns Mitropolit al Moldovei.

ADVERTISEMENT

Din postura de mitropolit, Sfântul Dosoftei a contribuit la traducerea unor cărți sfinte în limba română. A tipărit și cărți, pe care le-a lăsat Bisericii, respectiv Psaltirea în versuri și Acatistul Născătoarei de Dumnezeu.

Ce este interzis să faci în această zi

În această zi sunt interzise mai multe lucruri, printre care cearta cu cei dragi și nu numai, bârfa, invidia sau mâncatul de carne și lactate, fiind post. Este permis, însă, consumul de pește. De asemenea, astăzi nu se ia în derâdere tot ce ține de Dumnezeu sau nu se înjură.

ADVERTISEMENT

Ce rugăciune se spune pe 13 decembrie, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Dosoftei?

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Dosoftei se spune o rugăciune, care ajută la protejarea de probleme, la sănătate și bunăstarea familiei. O puteți citi, zilnic, la orice oră.

”O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavăză Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești.

Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminător și sfințitor al limbii române, mare iubitor al sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală, pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos…, citește continuarea pe doxologia.ro

ADVERTISEMENT