Life

Sfântul Pantelimon, sărbătoare pe 27 iulie 2023. Ce trebuie să faci ca să nu ai parte de pagube tot restul anului

Sfântul Pantelimon, sărbătoare pe 27 iulie 2023. Ce lucruri trebuie să faci pentru a nu atrage furia sfântului în această zi.
26.07.2023 | 07:11
Sfantul Pantelimon sarbatoare pe 27 iulie 2023 Ce trebuie sa faci ca sa nu ai parte de pagube tot restul anului
Sfântul Pantelimon. Este mare sărbătoare pe 27 iulie. Foto: Creștin Ortodox
ADVERTISEMENT

Sfântul Pantelimon, sărbătoare pe 27 iulie 2023. Ce trebuie să faci în această zi pentru a nu avea parte de pagube.

Sfântul Pantelimon. Este mare sărbătoare pe 27 iulie

Sfântul Pantelimon este celebrat de creștini pe 27 iulie an de an. Acesta este numit adesea „doctor fără de arginți” pentru că tămăduia oamenii cu probleme fără să caute averi.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, el este considerat ocrotiror al tuturor medicilor din lume. În popor se spune că după Sfântul Pantelimon vremea începe să se răcească, iar frunza de tei se întoarce pe dos, lăsând în urmă vara.

De Sfântul Pantelimon este bine să mănânci multe fructe din grădină, dar și porumb și dovlecei. Se spune că trebuie să și împarți fructele cu cei mai sărmani ca să ai rod bun și în anul următor.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Pantelimon

De Sfântul Pantelimon nu este bine să se muncească și în popor se spune că cei care încalcă regula vor fi loviți de ciumă. Aceștia vor avea pagube acasă și cei dragi pot avea probleme.

Se mai spune că de Sfântul Pantelimon nu trebuie să te cerți cu ceilalți și nici să stai supărat. Tot acum nu e bine să ceri bani sau să pretinzi anumite lucruri.

ADVERTISEMENT

Nici nu se spală și nu se calcă în ziua de Sfântul Pantelimon, fiind mare păcat. Nu se spală nici gospodăria și femeile nu trebuie să dea cu mătura.

În această zi de sărbătoare creștină de pe 27 iulie trebuie să facem rugăciuni pentru sănătatea noastră și a celor dragi și nu trebuie să uităm de cei bolnavi.

ADVERTISEMENT

Cei care vor să se roage la Sfântul Pantelimon au această ocazie pentru că o parte moaștele sale se află la Catedrala Mitropolitană din Iași, dar și în alte biserici din țară, cum ar fi în Galați sau București. Capul sfântului se află la Mănăstirea Rusicon dn Muntele Athos.

ADVERTISEMENT
Tags: