Life

Sfântul Ștefan 2021. Tradiții și obiceiuri: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan, sărbătoarea care are loc an de an pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Ce e bine să facem să ne meargă bine?
26.12.2021 | 14:33
Sfantul Stefan 2021 Traditii si obiceiuri  Ce trebuie sa faci ca sati mearga bine
Sfântul Ștefan, sărbătorit an de an pe 27 decembrie. Foto: știrileprotv.ro
ADVERTISEMENT

Sfântul Ștefan este sărbătorit la data de 27 decembrie, iar această zi importantă din calendarul creștin-ortodox vine cu o serie tradiții și superstiții de care românii, mai ales cei din mediul rural, se țin.

Se spune că rugăciunile către Sfântul Ștefan rostite în dimineața zilei de 27 decembrie au o putere aparte. Acest mare sfânt marcat în calendar cu roșu este protectorul celor nehotărâți, iar obiceiurile legate de sărbătoare sporesc bunăstarea.

ADVERTISEMENT

Conform unei tradiții îndepărtate, românii care pun la loc de cinste icoana care îl înfățișează pe Sfântul Ștefan și se confruntă cu probleme de sănătate, au parte de alinare.

Sfântul Ștefan 2021: ce e bine să faci să îți fie bine

În praznicul zilei, este bine ca oamenii să aprindă o candelă în fața icoanei cu Sf. Ștefan și să se roage acestuia.

ADVERTISEMENT

În ziua de 27 decembrie, oamenii care țin la tradiții fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice. La țară, bătrânele satului împart pachete cu mâncare rămasă de la masa de Crăciun celor tineri, dar mai ales celor care poartă numele Ștefan, Ștefania, Fănică și alte derivate.

Tradițiile de Sfântul Ștefan pot diferi de la o regiune la alta. În Muntenia, femeile prepară pâinicile lui Ștefan. Acestea se fac dintr-un aluat asemănător cu cel din care se face cozonacul.

ADVERTISEMENT

Pâinile sunt, de obicei, unse cu miere de salcâm, iar acestea sunt coapte în forme rotunde. Dulciurile aduc aminte de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan, unul dintre cei mai mari mucenici ce a pierit din cauza credinței sale în Dumnezeu.

Pâinicile se sfințesc la slujba de la biserică din acea zi. Apoi se împart copiilor la ieșirea din casa Domnului. Cel mai bine poate fi cinstit acest mare sfânt prin fapte bune.

ADVERTISEMENT

O vorbă din bătrâni spune că împăcările care au loc în această zi vor dura pentru totdeauna. Cei care dau o mână de ajutor oamenilor amărâți vor avea parte de bunăvoință din partea lui Dumnezeu și vor fi ocrotiți la drumul mare.

Interdicții legate de ziua de 27 decembrie

Tot pentru sporul casei și pentru o sănătate bună este bine să oferim drept cadouri icoane sfințite cu Sf. Ștefan ori candele. De asemenea, tradiția mai spune că pe parcursul întregii zile de 27 decembrie, este bine ca o candelă să stea aprinsă toată ziua. Aceasta va veghea asupra familiei și a casei și va face ca energia bună să fie peste tot, înlăturând astfel iscoada și gândurile rele.

Sărbătoarea vine și cu câteva interdicții, așa cum este de așteptat. De pildă, se spune că nu e bine să ne deplasăm în zone montane în această zi. Oamenii se rătăcesc mai ușor și își pot pune viața în primejdie. Este o zi a căutărilor, încărcată de spiritualitate, dar căutările nu trebuie să fie în exterior, ci în interiorul nostru.

Tot în ziua de 27 decembrie nu e bine să ne certăm cu cei din jur, oricât de mult ne-ar supăra. De asemenea, nu se calcă, nu se face curățenie și nu se bagă haine la spălat. Aceste activități casnice trebuie lăsate pentru o altă zi, căci reprezintă un mare păcat în fața lui Dumnezeu.

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT