Life

Sfântul Vasile 2023. Tradiții și obiceiuri. Dacă respecți câteva detalii vei avea noroc tot anul

Fie că ești sau nu sărbătorit de Sfântul Vasile, dacă vrei să ai noroc în tot anul care a început, ai grijă să respecți aceste învățături lăsate din bătrâni.
01.01.2023 | 09:30
Sfantul Vasile 2023 Traditii si obiceiuri Daca respecti cateva detalii vei avea noroc tot anul
Tradiții și obiceiuri pentru Sfântul Vasile 2023. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sfântul Vasile este considerat doctor al Bisericii și primul ierarh care s-a ocupat de întemeierea azilurilor și a spitalelor destinate nevoiașilor. A trăit între ani 330 și 379, iar ortodocșii îl sărbătoresc chiar pe 1 ianuarie. Bunătatea și generozitatea lui s-au transmis până în zilele noastre, iar bătrânii au păstrat și dat mai departe tradiții care, dacă ai încredere și le respecți, îți asigură un viitor frumos, calm și îmbelșugat.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile 2023

Și dacă nu-i porți numele, tot e bine să profiți de bunătatea Sfântului Vasile. El a trăit demult, între anii 330 și 379, timp în care pe lângă a propovădui ideile creștine, a construit spitale și cămine pentru cei aflați la nevoie, dar peste timp s-au transmis datini urmate până în zilele noastre.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea Sfântului Vasile marchează noile începuturi, motiv pentru care pe 1 ianuarie îți poți scoate sorcova ascunsă prin sertare, să-ți cumperi una nouă sau chiar să o creezi de unul singur și să mergi la colindat pe la rude și prieteni, aducându-le în case bogăție și sănătate.

Dacă ești tânără, nemăritată, dar poate îndrăgostită, pe 1 ianuarie 2023 poți să descoperi când îți vei găsi sortitul și cine sau cât de bogat este el.

ADVERTISEMENT

Pentru asta există mai multe datini. Una din ele, pusă în practică prin mai multe colțuri ale țării, presupune să construiești o punte din două crenguțe de măr dulce, busuioc legat, o pară de argint cu fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele.

Obiectele necesare sunt numeroase, însă dacă a doua zi o vei găsi curată, fără brumă, înseamnă că ți-e menit să te căsătorești cu un bărbat bogat. În caz contrar, însă, acesta va fi unul sărac…dar, până la urmă, așa cum spunea Ioan Slavici în Moara cu noroc: „nu bogăţia, ci liniştea colibei tale te face fericit”.

ADVERTISEMENT

Mai există și o altă tradiție de Sfântul Vasile care-ți spune dacă e menit să ai un viitor cu cel pe care îl iubești. Înainte de culcare, scrie pe două bilețele separate numele voastre și pune-le sub pernă. Dacă primul pe care îl alegi a doua zi dimineață conține numele lui, atunci poți fi sigură că vă veți căsători.

Ce nu se face de Sfântul Vasile

La fel în cazul oricărei alte sărbători, există și activități interzise de Sfântul Vasile. Pe listă se numără cusutul, tricotatul, spălatul hainelor sau măturatul. De asemenea, chiar dacă știi că ai dreptate, încearcă să nu te cerți cu nimeni, pentru a nu atrage ghinionul.

ADVERTISEMENT

Dacă ești genul de persoană care crede în supranatural, nu oferi nimic cu împrumut, altfel, conform superstiției, riști ca farmecele să se prindă de tine.

Chiar dacă ai avut parte de o petrecere de pomină de Revelion, tradiția din bătrâni spune să nu dormi, altfel așa vei continua în tot anul care abia a început.

În plus, dacă vrei un 2023 îmbelșugat, asigură-te că prima persoana care îți deschide ușa și îți intră în casă este un bărbat, pentru că dacă va fi o femeie, se spune că anul va fi unul nu foarte fericit din punct de vedere financiar.

ADVERTISEMENT