News

Sfaturile lui Raed Arafat, în caz de cutremur. “Panica, e posibil să fie ucigătoare”

Raed Arafat spune că nu există o soluţie magică, astfel ca experţii să afle când va fi următorul cutremur, dar oferă câteva sfaturi despre cum trebuie să se pregătească oamenii.
14.02.2023 | 20:04
Sfaturile lui Raed Arafat in caz de cutremur Panica e posibil sa fie ucigatoare
Imagine de pe o stradă din Tg. Jiu, după cutremur Foto: gorjeanul.ro
ADVERTISEMENT

Raed Arafat li s-a adresat marţi românilor, într-o conferinţă de presă, la două ore ddupă cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în Oltenia, un seism cu magnitudinea de 5,7 care a deteriorat mai multe clădiri şi a provocat rănirea uşoară a două persoane.

Tocul uşii nu mai corespunde cu grinda de rezistenţă

În contextul în care locuitorii din Oltenia s-au confruntat cu două cutremure semnificative într-un interval de doar 24 de ore, Raed Arafat a subliniat că, în astfel de momente, panica este cel mai mare duşman al omului. El a oferit câteva sfaturi şi atrage atenţia asupra surselor pe care le folosim ca să ne informăm.

ADVERTISEMENT

“Panica e posibil să fie ucigătoare. Revin la instrucțiunile IGSU. Mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur. Vă recomandăm aplicația de pe google, dar să intrați și pe portalul FIIPREGATIT.RO”, a declarat şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

De altfel, el a insistat că este important să ne păstrăm cumpătul în astfel de situaţii. “Vă îndemnăm la calm şi la înţelepciune, nu ascultaţi informaţiile false şi manipulările cu care vor încerca unii să vină şi aveţi încredere că orice ştim o să ştiţi şi dumneavoastră.

ADVERTISEMENT

Orice aflăm o să vă transmitem, dar la acest moment nu există o soluţie magică care să vă spunem că va fi un cutremur peste zece minute, peste un an sau peste zece ani sau niciodată”, mai spune el.

De asemenea, Raed Arafat a reamintit măsurile pe care trebuie să le avem în vedere în cazul producerii unui seism. “Important este să existe trusă de urgență, apă și mâncare de 72 de ore. Tocul ușii nu mai corespunde acum cu grinda de rezistență.

ADVERTISEMENT

După cutremur, verifici structura pe care vrei să cobori e sigură. Fără panică. Trebuie să verificăm și vecinii, bătrânii și copiii. Primii salvatori sunt oamenii în sine”, a mai spus Raed Arafat.

Întrebat de jurnalişti dacă vor mai apărea replici după cutremurul de magnitudine 5,7 de marţi după-amiază, el a răspuns că este posibil acest lucru, însă se speră ca activitatea seismică să scadă din intensitate.

ADVERTISEMENT

“Este greu de spus dacă după experienţa de astăzi să spunem că se descarcă sau se acumulează energia în altă parte. Deocamdată, urmează replicile şi să sperăm că va scădea în energie. Cutremurul sau activitatea seismică va scădea în timp. De obicei, asta durează, durează cam o lună de zile la un cutremur de genul acesta, de suprafaţă. Vor fi foarte multe replici”, a explicat Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: