Life

Sfinții 40 de Mucenici 2023. Ce semnificație are sărbătoarea de pe 9 martie

Sărbătorea Sfinților 40 de Mucenici este printre cele mai importante ale primăverii, în afară de cea a Paștelui. Ce semnificație are aceasta
08.03.2023 | 16:00
Sfintii 40 de Mucenici 2023 Ce semnificatie are sarbatoarea de pe 9 martie
Ce semnificație are sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici. Foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Pe 9 martie, în fiecare an, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, soldați romani care au preferat să moară decât să renunțe la credința lor. Pe lângă Paște, aceasta este cea mai mare sărbătoare a primăverii.

Sfinții 40 de Mucenici 2023. Ce sărbătoresc creștinii pe 9 martie

Anual, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Ei au existat în perioadă când Împăratul Licinius (308-324) îi prigonea pe creștini pentru credința lor.

ADVERTISEMENT

Sfinții 40 de Mucenici erau soldați și făceau partea din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Deși se spune că erau romani, printre aceștia se aflau și bărbați de origine greacă, dar și armeni.

Atunci când a aflat de credința lor, guvernatorul Armeniei- numit Agricola, i-a obligat să renunțe la credința în Dumnezeu și să se închine idolilor. Pentru că au îndrăznit să se opună, soldații au trecut prin chinuri grele.

ADVERTISEMENT

Timp de opt zile, Sfinții 40 de Mucenici au fost închiși în temniță și loviți fără milă cu pietre. Cu toate acestea, ei nu au cedat și se consideră că în tot acest timp, au primit semne divine care să-i ajute să reziste.

Văzând acest lucru, Agrigola i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. La mijlocul nopții, unul dintre soldați a ieșit din apă și a fugit către baia caldă pregătită de cei care se închinau idolilor, însă el a murit.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea rostită de Sfinții 40 de Mucenici

Cei care au rămas în apă, au început să se roage cu ardoare pentru a fi salvați de Dumnezeu. După ce au rostit cuvintele: „Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alină iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, ca să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”.

După aceea, mai multe minuni au avut loc, apa din lac s-a încălzit, gheața s-a topit, iar soldații au fost încununați cu coroane strălucitoare. O cunună, însă, a rămas liberă, fiindu-i destinată soldatului mort, iar un paznic s-a aruncat el însuși în apa lacului, susținând că și el este creștin.

ADVERTISEMENT

Văzând că au rezistat și acestui chin, celor 40 de Mucenici li s-au strivit oasele picioarelor cu ciocanele și astfel au murit. Ulterior, trupurile neînsuflețite au fost puse într-un car, pentru a fi incendiate, dar unul dintre soldați, pe nume Meliton a supraviețuit.

Pentru că ostașii nu l-au pus în car, mama sa i-a luat trupul și a făcut acest lucru, fiind convinsă că fiul său, alături de ceilalți 39 de frați de suferință, are un loc asigurat în împărăția cerurilor.

Numele celor 40 de Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

ADVERTISEMENT