Life

Sfinții 40 de Mucenici 2023. Ce semnificație are sărbătoarea de pe 9 martie

Sărbătorea Sfinților 40 de Mucenici este printre cele mai importante ale primăverii, în afară de cea a Paștelui. Ce semnificație are aceasta
08.03.2023 | 16:00
Sfintii 40 de Mucenici 2023 Ce semnificatie are sarbatoarea de pe 9 martie
Ce semnificație are sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici. Foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Pe 9 martie, în fiecare an, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, soldați romani care au preferat să moară decât să renunțe la credința lor. Pe lângă Paște, aceasta este cea mai mare sărbătoare a primăverii.

Sfinții 40 de Mucenici 2023. Ce sărbătoresc creștinii pe 9 martie

Anual, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Ei au existat în perioadă când Împăratul Licinius (308-324) îi prigonea pe creștini pentru credința lor.

ADVERTISEMENT

Sfinții 40 de Mucenici erau soldați și făceau partea din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Deși se spune că erau romani, printre aceștia se aflau și bărbați de origine greacă, dar și armeni.

Atunci când a aflat de credința lor, guvernatorul Armeniei- numit Agricola, i-a obligat să renunțe la credința în Dumnezeu și să se închine idolilor. Pentru că au îndrăznit să se opună, soldații au trecut prin chinuri grele.

ADVERTISEMENT

Timp de opt zile, Sfinții 40 de Mucenici au fost închiși în temniță și loviți fără milă cu pietre. Cu toate acestea, ei nu au cedat și se consideră că în tot acest timp, au primit semne divine care să-i ajute să reziste.

Văzând acest lucru, Agrigola i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. La mijlocul nopții, unul dintre soldați a ieșit din apă și a fugit către baia caldă pregătită de cei care se închinau idolilor, însă el a murit.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea rostită de Sfinții 40 de Mucenici

Cei care au rămas în apă, au început să se roage cu ardoare pentru a fi salvați de Dumnezeu. După ce au rostit cuvintele: „Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alină iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, ca să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”.

După aceea, mai multe minuni au avut loc, apa din lac s-a încălzit, gheața s-a topit, iar soldații au fost încununați cu coroane strălucitoare. O cunună, însă, a rămas liberă, fiindu-i destinată soldatului mort, iar un paznic s-a aruncat el însuși în apa lacului, susținând că și el este creștin.

ADVERTISEMENT

Văzând că au rezistat și acestui chin, celor 40 de Mucenici li s-au strivit oasele picioarelor cu ciocanele și astfel au murit. Ulterior, trupurile neînsuflețite au fost puse într-un car, pentru a fi incendiate, dar unul dintre soldați, pe nume Meliton a supraviețuit.

Pentru că ostașii nu l-au pus în car, mama sa i-a luat trupul și a făcut acest lucru, fiind convinsă că fiul său, alături de ceilalți 39 de frați de suferință, are un loc asigurat în împărăția cerurilor.

Numele celor 40 de Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari...
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari din câștiguri
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat...
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat că are 33 de copii şi o va împărţi în 33 de părţi egale!
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a...
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
Ninsoare în București și un nou val de frig peste România
Ninsoare în București și un nou val de frig peste România
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit...
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română