News

Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei, a murit. A fost împușcat în timpul unui eveniment electoral, cu un pistol artizanal, legat cu scotch. Update

Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe (67 de ani) a fost împușcat, vineri, în zona pieptului, la un eveniment electoral din orașul Nara. La câteva ore distanță, politicianul a murit.
08.07.2022 | 09:22
Shinzo Abe fostul premier al Japoniei a murit A fost impuscat in timpul unui eveniment electoral cu un pistol artizanal legat cu scotch Update
Primele imagini cu momentul în care Shinzo Abe este împușcat. Care e starea fostului premier din Japonia. Sursa foto: colaj Fanatik / Twitter
ADVERTISEMENT
08-07-2022
14:12

Cu ce fel de armă a fost ucis Shinzo Abe

Conform ultimelor informații, Shinzo Abe a fost asasinat cu un pistol artizanal compus dintr-un dispozitiv electric de tras și ţevi de oţel legate cu bandă scotch.

Amintim că bărbatul care l-a împușcat de mai multe ori a fost arestat imediat. Preluat de salvatori în stare critică, fostul premier nipon a murit câteva ore mai târziu.

Poliţiștii au percheziţionat locuinţa asasinului și au deschis o anchetă pentru a înţelege motivaţiile care au dus la acest atac reprobabil.

08-07-2022
11:41

Poliția japoneză a găsit explozibili la casa principalului suspect

Poliția japoneză a efectuat mai multe percheziții la casa principalului suspect în cazul asasinatului fostului premier Shinzo Abe.

Potrivit presei locale, citate de BBC, agenții au descoperit mai multe dispozitive explozive. Postul japonez NHK a anunțat că pirotehniștii se pregătesc să efectueze detonări controlate ale acestor mecanisme.

Oficialii nu au anunțat care sunt motivele care au stat în spatele asasinării fostului premier. Mai multe instiuții de presă locale au raportat că Tetsuya Yamagami le-a spus poliției că este ”nemulțumit de fostul prim-ministru Abe și că urmărea să-l omoare”.

08-07-2022
11:35

Vladimir Putin, condoleanțe transmise familie lui Shinzo Abe

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a contactat familia lui Shinzo Abe pentru a adresa condoleanțe, anunță președinția de la Moscova, citată de BBC.

”Abe a fost un om de stat remarcabil care a făcut multe pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate între țările noastre”, a spus liderul președintele rus.

”Vă doresc putere și curaj în fața acestei pierderi grele”, a mai transmis Putin.

08-07-2022
09:42

Medic care l-a tratat pe Shinzo Abe: ”Rana provocată i-a afectat inima”

La scurt timp după decesul fostului premier japonez Shinzo Abe, o conferință de presă a fost susținută la Nara Medical University Hospital, unitate unde a fost transportat politicianul după împușcare.

Un medic care a participat la intervenție spun că Abe a suferit răni în partea dreaptă a gâtului. Acesta a adăugat că rana a fost suficient de adâncă pentru a ajunge la inimă.

Doctorul japonez a mai precizat că nu a fost găsit niciun glonț în corpul fostului prim-ministru, notează BBC.

”Nu au fost detectate semne vitale în momentul în care fostul premier a fost ajuns la spital. Shinzo Abe a intrat în stop cardio-respirator imediat după ce a fost împușcat”, a mai spus medicul japonez.

08-07-2022
09:02

Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat la un eveniment electoral

Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei, a murit, anunță BBC, care citează informații ale postului național de televiziune japonez.

Politicianul fusese împușcat în timpul unui eveniment electoral desfășurat vineri, 8 iulie, în orașul Nara.

Abe, în vârstă de 67 de ani, rămâne cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei. 

A condus Executivul de la Tokyo în perioada 2006-2007 și apoi între 2012-2020. În 2020, a demisionat motive de sănătate. 

08-07-2022
08:13

Klaus Iohannis și mai mulți lideri internaționali, mesaje de susținere pentru Shinzo Abe

Preşedintele României, Klaus Iohannis, dar și mai mulți lideri internaționali, au transmis, vineri, mesaje de susţinere pentru fostul premier japonez Shinzo Abe, aflat în stare gravă după ce a fost împuşcat.

”Condamn cu tărie împuşcarea fostului premier japonez Abe Shinzo. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt, în aceste momente foarte dificile, alături de el, familia sa şi poporul japonez”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, îi transmite lui Abe să ”rămână puternic” după această grea încercare.

Un mesaj de susținere vine și dinspre NATO. Secretarul alianței, Jens Stoltenberg, spune că este ”profund șocat de împușcarea lui Shinzo Abe. Gândurile mele către el și familia lui. NATO este alături de cetățenii partenerului nostru apropiat, Japonia”.

Ambasada Rusiei în Japonia a scris, într-o postare pe Facebook: ”Ne rugăm pentru sănătatea fostului prim-ministru al Japoniei, domnul Shinzo Abe. Condamnăm cu fermitate atentatul barbar asupra vieții lui”.

O reacție a venit și de la Londra. ”De-a dreptul îngrozit și întristat să aud despre atacul oribil asupra lui Shinzo Abe. Gândurile mele se îndreaptă către familia lui și cei dragi”, a scris premierul demisionar al Marii Britanii, Boris Johnson, pe Twitter.

08-07-2022
07:56

Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Shinzo Abe. Ce armă a folosit

La scurt timp după ce fostul premier Shinzo Abe a fost împușcat, poliția japoneză a arestat un bărbat de 40 de ani.

Potrivit CNN, atacatorul este Yamagami Tetsuya, un cetățean domiciliat în orașul Nara. Acesta nu a încercat să fugă după ce a deschis focul. Există informații care spun că acesta ar fi fost în trecut membru în marina japoneză.

Sursa citată, care notează informații din presa niponă, mai scrie că atacatorul și-ar fi confecționat singur arma cu care a tras.

Pe Twitter au apărut mai multe imagini cu momentul în care suspectul este reținut de forțele de securitate.

Japonia este în stare de șoc. Fostul premier Shinzo Abe a fost dus de urgență la spital, în stare gravă, după ce ar fi fost împușcat.

Primele imagini cu momentul în care Shinzo Abe este împușcat. Care e starea fostului premier din Japonia

Politicianul se afla în vestul Japoniei, orașul Nara, acolo unde susținea un discurs în cadrul unui eveniment electoral.

ADVERTISEMENT

Fostul guvernator al regiunii Tokyo, Yoichi Masuzoe, a scris pe Twitter că Abe este în stop cardio-respirator, un termen folosit adesea în Japonia înainte de declararea decesului, notează BBC.

Sursa citată mai notează că un suspect a fost deja arestat. Ar fi vorba despre un bărbat de 40 de ani. A fost de asemenea confiscată și o armă.

ADVERTISEMENT

”Fostul prim-ministru Abe a fost împușcat în jurul orei 11:30, ora locală (02:30 GMT) în Nara. Un bărbat, despre care se crede că ar fi atacatorul, a fost arestat. Starea fostului premier Abe este momentan necunoscută”, a spus secretarul-șef al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

În mediul online au apărut mai multe imagini cu momentul în care Shinzo Abe este împușcat. Se observă cum un bărbat, cu mască chirurgicală pe față, deschide focul din mulțime.

ADVERTISEMENT

Shinzo Abe, cel mai longeviv prim-ministru japonez din istorie

Shinzo Abe a fost premier al Japoniei în perioada 2006-2007 și în perioada 2012-2020. Deține recordul de cel mai longeviv prim-ministru japonez din istorie.

În 2020, acesta a demisionat, invocând motive de sănătate. Abe suferă de colită, o boală inflamatorie intestinală incurabilă.

ADVERTISEMENT

”Aș dori să transmit scuzele mele poporului japonez. A trebuit să lupt împotriva bolii și să primesc tratament, fapt pentru care nu eram într-o stare perfectă în ceea ce privește funcția”, a spus Abe în august 2020, atunci când și-a anunțat plecarea din fruntea cabinetului de la Tokyo.

ADVERTISEMENT