News

Ruşii avansează în mai multe direcţii, ucrainenii acuză autorităţile că ascund adevărul. “Situaţia pe câmpul de luptă este alta”

Ultimele săptămâni au adus avansuri consistente ale soldaților ruși în interiorul Ucrainei, iar autoritățile de la Kiev recunosc parțial că soldații se retrag din fața inamicului.
29.04.2024 | 15:06
Rusii avanseaza in mai multe directii ucrainenii acuza autoritatile ca ascund adevarul Situatia pe campul de lupta este alta
Imagine de pe frontul de sud al războiului Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Forțele ruse au făcut progrese în cel puțin trei locații de-a lungul liniei frontului din Ucraina, observatorii militari sesizând inclusiv primul avans, după luni de zile, în regiunea Harkov. Progresele tactice rusești sunt acum zilnice și reflectă un nou ritm pe câmpul de luptă după căderea orașului industrial Avdiivka în februarie, apreciază inclusiv analiștii ucraineni și ofițeri din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev.

Ruşii atacă simultan în mai multe direcţii

Câștigurile zilnice sunt în general modeste, de la câteva sute de metri de teritoriu până la cel mult un kilometru, dar de obicei au loc în mai multe locații deodată. Între timp, pierderile Ucrainei au început să fie însoțite de critici din partea bloggerilor militari influenți și a analiștilor câmpului de luptă.

ADVERTISEMENT

Unul dintre principalele eforturi ale Rusiei este dus în regiunea Donețk. Grupul de monitorizare ucrainean DeepState, care actualizează zilnic schimbările în pozițiile din prima linie, arată forțele ruse avansând în opt locații diferite de-a lungul a 20-25 de kilometri de linia frontului, într-o perioadă de 24 de ore.

Progresul rușilor în regiunea Adviidka, pe o hartă a Institutului de Studiere a RăzboiuluiFoto: ISW
Progresul rușilor în regiunea Adviidka, pe o hartă a Institutului de Studiere a Războiului
Foto: ISW

Comandamentul militar ucrainean confirmă avansul rusesc

Bloggerii militari de ambele părți ale liniei frontului au raportat că forțele ruse au traversat cursul de apă și au preluat controlul asupra așezărilor din Semenivka și Berdichi, fapt confirmat duminică și de comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, într-o postare pe Telegram. “Rusia a desfășurat până la patru brigăzi în operațiunile ofensive din zonă”, a spus Siriski.

ADVERTISEMENT

La câțiva kilometri spre nord, Soloviiv ar fi, de asemenea, în mâinile ruşilor, la fel ca și mica așezare Keramik, aceasta din urmă cel puțin parțial. “Retragerea în zona operațională Donețk continuă”, a scris şi influentul blogger militar ucrainean Bohdan Miroşnikov, ale cărui informaţii constante despre mersul războiului sunt preluate de ziarele de la Kiev.

Şeful armatei ucrainene confirmă progresul ruşilorFoto: ISW
Şeful armatei ucrainene confirmă progresul ruşilor
Foto: ISW

Mai spre sud, forțele rusești au înaintat și în orașul industrial Krasnohorivki, intrând atât dinspre sud, cât şi din direcţia estică.

ADVERTISEMENT

Au fost înregistrate lupte intense în jurul fabricii de cărămidă, iar un blogger militar rus a descris importanța bătăliei: “Eliberarea fabricii de cărămizi refractare ar însemna de fapt căderea cetății Krasnohorivka, deoarece la limitele de nord ale așezării sunt clădiri private, care vor fi prea greu de apărat și bătălia va fi pierdută pentru ucraineni”.

Pe un alt front, la aproximativ 180 de kilometri spre nord, forțele ruse au obținut primele succese, după aproape trei luni, de-a lungul acelei porţiuni a frontului care străbate regiunea Harkov.

ADVERTISEMENT
Situaţia în zona AdviivkaFoto: ISW
Situaţia în zona Adviivka
Foto: ISW

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a descris forțele ruse dislocate în zona Harkov ca fiind “semnificativ mai active” în ultimele zile, în timp ce DeepState a estimat avansurile rusești de între unu și doi kilometri în satul Kislivka. Primele linii din această regiune fuseseră până acum printre cele mai stabile de când Ucraina a recucerit zone mari de teritoriu în Harkov, la sfârșitul verii lui 2022.

O dată cu retragerile și creşterea numărului victimelor, bloggerii militari precum Miroşnikov și site-ul DeepState au început să critice vehement modul în care armata ucraineană comunică și oferă informații de pe câmpul de luptă.

Într-o postare Telegram, DeepState a publicat imagini grafice ale unui soldat rus ucis într-o lovitură cu dronă în satul Soloviiv, dar a folosit clipul pentru a argumenta că incidentele izolate pot masca imaginea de ansamblu. “Puteți urmări cu plăcere videoclipul cu un soldat rus sfârtecat. Dar în apropiere există o altă locație care necesită atenție: moscoviții se mișcă calm prin mediul rural, ținându-l sub control. Se repeta de un miliard de ori la televiziunea națională că două treimi din mediul rural se află sub controlul armatei ucrainene, dar realitatea este cu totul alta”, scrie DeepState.

Estimarea că două treimi din satul Soloviiv se află sub control ucrainean a fost prezentată sâmbătă la televiziunea ucraineană de Nazar Voloşin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional-strategic Hortitsi. Oceretine din apropiere este, de asemenea, sub control ucrainean, a mai spus el.

DeepState estimează că trupele ruse controlează centrul satului Oceretine, inclusiv gara, de cel puțin trei zile. “Există o schimbare dinamică a situației, unele poziții sunt schimbate de mai multe ori pe zi, ceea ce duce la o înțelegere ambiguă a situației”, a răspuns la aceste afirmații comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi.

Acesta a recunoscut, de asemenea, că situația generală din Ucraina s-a înrăutățit. “Situația de pe front a escaladat. Încercând să ia inițiativa strategică și să spargă linia frontului, inamicul și-a concentrat principalele eforturi în mai multe direcții, creând un avantaj semnificativ în forțe și active”, a adăugat el.

În acelaşi timp, există temerea că ocuparea orașului Chasiv Yar le va permite trupelor ruse să dezvolte o nouă ofensivă activă pe teritoriul Republicii Populare Donețk controlat de Ucraina. Mihail Onufer, fost comandant al unui batalion de asalt, spune că Chasiv Yar va deveni linia de plecare pentru atacul asupra unei localităţi mai mari, Konstantinovka, acesta menţionând că armata rusă va putea să-și camufleze cu succes echipamentul în clădirile înalte ale orașului. Totodată, după ocuparea Chasiv Yar, vor continua luptele pentru fiecare sat, dar toate acestea, relieful nu le va permite Forțelor Armate ucrainene să se agaţe de un punct de sprijin și să mențină apărarea pentru o lungă perioadă de timp, mai consideră ofiţerul ucrainean.

Începutul marii ofensive

Mulți analiști occidentali, împreună cu oficiali ucraineni, văd ritmul accelerat actual al Rusiei drept începutul unei ofensive majore care ar trebui să atingă apogeul în această primăvară. Se consideră, de asemenea, că Moscova este dornică să-și folosească avantajul semnificativ al muniției înainte ca ajutorul SUA, căruia i s-a dat aprobarea săptămâna trecută, să ajungă în prima linie.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează că vor exista mai multe eșecuri pe termen scurt pentru Ucraina, dar nicio înfrângere strategică majoră.

“Este probabil ca forțele ruse să obțină câștiguri tactice semnificative în săptămânile următoare, în timp ce Ucraina așteaptă ca asistența de securitate a SUA să sosească pe front, dar este puțin probabil să depășească apărarea ucraineană”, scrie ISW.

O altă slăbiciune cantitativă majoră a Ucrainei este legată de resursele umane. Noua lege a mobilizării intră în vigoare luna viitoare și este de așteptat să îmbunătățească procesele de recrutare. Totuși, este menționată din ce în ce mai tare posibilitatea ca Rusia să mobilizeze încă sute de mii de soldați, astfel că situaţia numerică de pe front ar rămâne în avantajul Moscovei.

Institutul pentru Studiul Războiul face o predicţie şi consideră cp armata rusă intenţionează să le întindă o capcană ucrainenilor. “ISW continuă să evalueze că o potențială ofensivă rusă pentru a ocupa orașul Harkov ar fi o mutare extrem de ambițioasă care ar pune provocări semnificative forțelor ruse, mai ales că se vor confrunta cu forțe ucrainene mai bine echipate după sosirea asistenței militare americane. Cu toate acestea, nu este necesar ca forțele ruse să pună mâna pe orașul Harkov pentru a beneficia de pe urma atragerii de trupe şi echipamente ucrainene din alte zone critice ale liniei de front.

Armata rusă pare să învețe din greșelile făcute în trecut la planificare operațiunilor ofensive. Prin amenințarea unei ofensive asupra orașului Harkov ar vrea să întindă forțele ucrainene pe linia de front din estul Ucrainei înainte de începerea ofensivei de vară”, concluzionează analiştii ISW.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Se deschide Perla României. Un colț de Rai, cu ape binefăcătoare
Se deschide Perla României. Un colț de Rai, cu ape binefăcătoare
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării