News

Ruşii avansează în mai multe direcţii, ucrainenii acuză autorităţile că ascund adevărul. “Situaţia pe câmpul de luptă este alta”

Ultimele săptămâni au adus avansuri consistente ale soldaților ruși în interiorul Ucrainei, iar autoritățile de la Kiev recunosc parțial că soldații se retrag din fața inamicului.
29.04.2024 | 15:06
Rusii avanseaza in mai multe directii ucrainenii acuza autoritatile ca ascund adevarul Situatia pe campul de lupta este alta
Imagine de pe frontul de sud al războiului Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Forțele ruse au făcut progrese în cel puțin trei locații de-a lungul liniei frontului din Ucraina, observatorii militari sesizând inclusiv primul avans, după luni de zile, în regiunea Harkov. Progresele tactice rusești sunt acum zilnice și reflectă un nou ritm pe câmpul de luptă după căderea orașului industrial Avdiivka în februarie, apreciază inclusiv analiștii ucraineni și ofițeri din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev.

Ruşii atacă simultan în mai multe direcţii

Câștigurile zilnice sunt în general modeste, de la câteva sute de metri de teritoriu până la cel mult un kilometru, dar de obicei au loc în mai multe locații deodată. Între timp, pierderile Ucrainei au început să fie însoțite de critici din partea bloggerilor militari influenți și a analiștilor câmpului de luptă.

ADVERTISEMENT

Unul dintre principalele eforturi ale Rusiei este dus în regiunea Donețk. Grupul de monitorizare ucrainean DeepState, care actualizează zilnic schimbările în pozițiile din prima linie, arată forțele ruse avansând în opt locații diferite de-a lungul a 20-25 de kilometri de linia frontului, într-o perioadă de 24 de ore.

Progresul rușilor în regiunea Adviidka, pe o hartă a Institutului de Studiere a RăzboiuluiFoto: ISW
Progresul rușilor în regiunea Adviidka, pe o hartă a Institutului de Studiere a Războiului
Foto: ISW

Comandamentul militar ucrainean confirmă avansul rusesc

Bloggerii militari de ambele părți ale liniei frontului au raportat că forțele ruse au traversat cursul de apă și au preluat controlul asupra așezărilor din Semenivka și Berdichi, fapt confirmat duminică și de comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, într-o postare pe Telegram. “Rusia a desfășurat până la patru brigăzi în operațiunile ofensive din zonă”, a spus Siriski.

ADVERTISEMENT

La câțiva kilometri spre nord, Soloviiv ar fi, de asemenea, în mâinile ruşilor, la fel ca și mica așezare Keramik, aceasta din urmă cel puțin parțial. “Retragerea în zona operațională Donețk continuă”, a scris şi influentul blogger militar ucrainean Bohdan Miroşnikov, ale cărui informaţii constante despre mersul războiului sunt preluate de ziarele de la Kiev.

Şeful armatei ucrainene confirmă progresul ruşilorFoto: ISW
Şeful armatei ucrainene confirmă progresul ruşilor
Foto: ISW

Mai spre sud, forțele rusești au înaintat și în orașul industrial Krasnohorivki, intrând atât dinspre sud, cât şi din direcţia estică.

ADVERTISEMENT

Au fost înregistrate lupte intense în jurul fabricii de cărămidă, iar un blogger militar rus a descris importanța bătăliei: “Eliberarea fabricii de cărămizi refractare ar însemna de fapt căderea cetății Krasnohorivka, deoarece la limitele de nord ale așezării sunt clădiri private, care vor fi prea greu de apărat și bătălia va fi pierdută pentru ucraineni”.

Pe un alt front, la aproximativ 180 de kilometri spre nord, forțele ruse au obținut primele succese, după aproape trei luni, de-a lungul acelei porţiuni a frontului care străbate regiunea Harkov.

ADVERTISEMENT
Situaţia în zona AdviivkaFoto: ISW
Situaţia în zona Adviivka
Foto: ISW

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a descris forțele ruse dislocate în zona Harkov ca fiind “semnificativ mai active” în ultimele zile, în timp ce DeepState a estimat avansurile rusești de între unu și doi kilometri în satul Kislivka. Primele linii din această regiune fuseseră până acum printre cele mai stabile de când Ucraina a recucerit zone mari de teritoriu în Harkov, la sfârșitul verii lui 2022.

O dată cu retragerile și creşterea numărului victimelor, bloggerii militari precum Miroşnikov și site-ul DeepState au început să critice vehement modul în care armata ucraineană comunică și oferă informații de pe câmpul de luptă.

Într-o postare Telegram, DeepState a publicat imagini grafice ale unui soldat rus ucis într-o lovitură cu dronă în satul Soloviiv, dar a folosit clipul pentru a argumenta că incidentele izolate pot masca imaginea de ansamblu. “Puteți urmări cu plăcere videoclipul cu un soldat rus sfârtecat. Dar în apropiere există o altă locație care necesită atenție: moscoviții se mișcă calm prin mediul rural, ținându-l sub control. Se repeta de un miliard de ori la televiziunea națională că două treimi din mediul rural se află sub controlul armatei ucrainene, dar realitatea este cu totul alta”, scrie DeepState.

Estimarea că două treimi din satul Soloviiv se află sub control ucrainean a fost prezentată sâmbătă la televiziunea ucraineană de Nazar Voloşin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional-strategic Hortitsi. Oceretine din apropiere este, de asemenea, sub control ucrainean, a mai spus el.

DeepState estimează că trupele ruse controlează centrul satului Oceretine, inclusiv gara, de cel puțin trei zile. “Există o schimbare dinamică a situației, unele poziții sunt schimbate de mai multe ori pe zi, ceea ce duce la o înțelegere ambiguă a situației”, a răspuns la aceste afirmații comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi.

Acesta a recunoscut, de asemenea, că situația generală din Ucraina s-a înrăutățit. “Situația de pe front a escaladat. Încercând să ia inițiativa strategică și să spargă linia frontului, inamicul și-a concentrat principalele eforturi în mai multe direcții, creând un avantaj semnificativ în forțe și active”, a adăugat el.

În acelaşi timp, există temerea că ocuparea orașului Chasiv Yar le va permite trupelor ruse să dezvolte o nouă ofensivă activă pe teritoriul Republicii Populare Donețk controlat de Ucraina. Mihail Onufer, fost comandant al unui batalion de asalt, spune că Chasiv Yar va deveni linia de plecare pentru atacul asupra unei localităţi mai mari, Konstantinovka, acesta menţionând că armata rusă va putea să-și camufleze cu succes echipamentul în clădirile înalte ale orașului. Totodată, după ocuparea Chasiv Yar, vor continua luptele pentru fiecare sat, dar toate acestea, relieful nu le va permite Forțelor Armate ucrainene să se agaţe de un punct de sprijin și să mențină apărarea pentru o lungă perioadă de timp, mai consideră ofiţerul ucrainean.

Începutul marii ofensive

Mulți analiști occidentali, împreună cu oficiali ucraineni, văd ritmul accelerat actual al Rusiei drept începutul unei ofensive majore care ar trebui să atingă apogeul în această primăvară. Se consideră, de asemenea, că Moscova este dornică să-și folosească avantajul semnificativ al muniției înainte ca ajutorul SUA, căruia i s-a dat aprobarea săptămâna trecută, să ajungă în prima linie.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează că vor exista mai multe eșecuri pe termen scurt pentru Ucraina, dar nicio înfrângere strategică majoră.

“Este probabil ca forțele ruse să obțină câștiguri tactice semnificative în săptămânile următoare, în timp ce Ucraina așteaptă ca asistența de securitate a SUA să sosească pe front, dar este puțin probabil să depășească apărarea ucraineană”, scrie ISW.

O altă slăbiciune cantitativă majoră a Ucrainei este legată de resursele umane. Noua lege a mobilizării intră în vigoare luna viitoare și este de așteptat să îmbunătățească procesele de recrutare. Totuși, este menționată din ce în ce mai tare posibilitatea ca Rusia să mobilizeze încă sute de mii de soldați, astfel că situaţia numerică de pe front ar rămâne în avantajul Moscovei.

Institutul pentru Studiul Războiul face o predicţie şi consideră cp armata rusă intenţionează să le întindă o capcană ucrainenilor. “ISW continuă să evalueze că o potențială ofensivă rusă pentru a ocupa orașul Harkov ar fi o mutare extrem de ambițioasă care ar pune provocări semnificative forțelor ruse, mai ales că se vor confrunta cu forțe ucrainene mai bine echipate după sosirea asistenței militare americane. Cu toate acestea, nu este necesar ca forțele ruse să pună mâna pe orașul Harkov pentru a beneficia de pe urma atragerii de trupe şi echipamente ucrainene din alte zone critice ale liniei de front.

Armata rusă pare să învețe din greșelile făcute în trecut la planificare operațiunilor ofensive. Prin amenințarea unei ofensive asupra orașului Harkov ar vrea să întindă forțele ucrainene pe linia de front din estul Ucrainei înainte de începerea ofensivei de vară”, concluzionează analiştii ISW.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă. Bărbatul din Moldova fusese îngropat de viu de patru zile
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că...
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de...
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de 1400 de lei, pe cardul de energie. Când intră în posesia banilor