News

Șicană la adresa UDMR. Demnitarii vor trebui să precizeze a doua cetățenie în declarațiile de interese – proiect

18.06.2020 | 18:14
Sicana la adresa UDMR Demnitarii vor trebui sa precizeze a doua cetatenie in declaratiile de interese  proiect
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus  la Camera Deputaților prevede ca toate categoriile de demnitari sau funcționari publici care trebuie să depună declarații de avere și interese trebuie să precizeze dacă dețin și o altă cetățenie decât cea română.

Proiectul a fost inițiat de către prim-vicepreședintele PMP, Marius Pașcan, cunoscut pentru pozițiile anti-UDMR și anti-maghiare, și susținut de către ceilalți parlamentari ai partidului.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere formal, proiectul constă într-o punere în acord a Legii 176/201o privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice cu Legea 161/2003 privind unele măsuri în asigurarea transparenței în exercitarea demnității publice a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Șicană la adresa UDMR. Două noi rubrici în declarațiile de interese

Proiectul lui Marius Pașcan prevede că formularele pentru declarația de interese, așa cum sunt stabilite de Legea 176/2010 trebuie să conțină două rubrici noi în care trebuie precizat dacă respectiva persoană este cetățean și al altui stat sau dacă deține ”o funcție publică încredințată de un stat străin”.

ADVERTISEMENT

Inițiatorul argumentează că Legea 161/2003 prevede incompatibilitatea funcțiilor de parlamentar, ministru sau prefect cu cele încredințate de un stat străin, cu excepția celor prevăzute în acordurile și convențiile la care România este parte. Numai că Pașcan propune  adăugarea celor două rubrici pentru toate cele 40 de categorii de persoane care trebuie să depună declarații de avere și interese.

Având în vedere rolul demnitarilor și funcționarilor publici de a asigura funcționarea echilibrată și dezvoltarea sistemului economic național și social, precum și racordarea acestuia la sistemul mondial, în vederea realizării acestui rol în condițiile apărării temeinice a intereselor naționale ale România, propunerea legislativă completează totodată cuprinsul declarației de interese cu calitatea de cetățean al unui stat străin”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

ADVERTISEMENT

Demnitarii vor trebui să precizeze a doua cetățenie în declarațiile de interese. Unde dai și unde crapă

Indirect, propunerea îi vizează pe ungurii ardeleni care dețin funcții publice, în condițiile în care mulți dintre ei s-au folosit de legea adoptată de Parlamentul de la Budapesta care le permite maghiarilor de peste hotare să ceară cetățenia ungară.

Sub incidența aceleiași legi vor cădea însă și basarabenii cu dublă cetățenie, română și moldovenească, precum și  românii născuți în Ucraina, fie în Bucovina de Nord, fie în sudul Basarabiei. În această ultimă categorie intră chiar șeful de partid al lui Pașcan, europarlamentarul Eugen Tomac întrucât președintele PMP s-a născut la Babele, în Bugeac, localitate aflată atunci pe teritoriul URSS, iar acum pe teritoriu ucrainean.

ADVERTISEMENT