News

Simona Halep, drapelul României de pe Chatrier şi palma dată de francezi lui Ostapenko! Ce nu s-a văzut la TV în ziua 1 a Roland Garros

28.05.2018 | 03:15
Simona Halep drapelul Romaniei de pe Chatrier si palma data de francezi lui Ostapenko Ce nu sa vazut la TV in ziua 1 a Roland Garros
ADVERTISEMENT

Roland Garrosul a pornit duminică la drum, la turație maximă. Ne-a fost frică de rafalele de ploaie anunțate de prognoza meteo, dar am dat de o căldură sufocantă și din cauza unei umidităţi demnă de Ecuator! Chiar și așa, a fost o mare de oameni formată din francezi, chinezi (foarte mulți chinezi!), italieni, spanioli, români și înșiruirea diferitelor naţionalităţi ce au curs valuri, valuri spre Stade Roland Garros, de la Porte D’Auteuil, poate continua…

Cu greu mi-am putut face loc prin aglomerația de pe aleile de la Roland Garros, în drumul spre centrul de presă, acolo unde colegul de la Radio România, Ștefan Alecsiu, abia ajunsese și el după ce a traversat complexul din celălalt capăt al său.

ADVERTISEMENT
Mii de oameni au venit la Roland Garros in prima zi de concurs
Mii de oameni au venit la Roland Garros in prima zi de concurs

M-a întâmpinat cu un instinctiv “Te-ai împlinit, mon cher!”, după ce nu ne mai văzusem de… fix un an, lucru pe care l-am realizat abia la revederea cu cunoscutul om de radio.

Am zâmbit larg, realizând încă o dată de ce Roland Garrosul este unic: pentru că indiferent de ploaie sau arşiţă, de calificarea Simonei Halep în finală sau eliminarea din optimi, zgura pariziană este şi va rămâne un pansament pe sufletul oricărui iubitor de tenis. Este, iată, locul de la mare depărtare de ţară în care doi oameni, deşi locuiesc în Bucureşti la câţiva kilometri distanţă unul de celălalt, s-au revăzut abia după un an, pierduţi în cotidianul de zi cu zi de acasă, în celelalte 364 de zile…

ADVERTISEMENT

Simona Halep s-a antrenat de la 10 dimineaţă. “Hello, Romania! Here is your champ!”

Prevăzând arşiţa de la orele prânzului, dar şi pentru că a fost programată să joace meciul din turul 1 abia marţi, Simona Halep şi-a programat antrenamentul pe un teren secundar de la Roland Garros încă de la ora 10:00, pentru a se bucura apoi de o după-amiază liberă. Vorba Svitolinei – victorioasă ieri de la 1-5 şi minge de set salvată – când a fost întrebată ce părere are de pauza de chiar 3 zile între tururile 1 şi 2: “pe noi nu ne întreabă nimeni, părerea noastră oricum nu contează!”

Simona Halep s-a antrenament intens duminica dimineata la Roland Garros
Simona Halep s-a antrenament intens duminica dimineata la Roland Garros. Sursa foto Neal Trousdale

Simona Halep însă începe să conteze şi să fie respectată cu adevărat, deşi în circuitul WTA, ca în orice business de succes, contează şi dictează, înainte de orice, banii şi sponsorii 🙂 O dovedeşte şi coperta Media guide-ului WTA pe întregul an 2018, dominat de româncă din postura de lider mondial. “Hello, Romania! Here is your champ”, a fost mesajul cu care unul dintre oamenii cu ştate vechi de la Centrul de presă mi-a înmânat anuarul, la sosire. Şi-atunci, cum să nu fii mândru de Simona? 

ADVERTISEMENT
Simona Halep este coperta anuarului WTA pe 2018
Simona Halep este coperta anuarului WTA pe 2018

Drapelul României şi palma Chatrierului dată campioanei Jelena Ostapenko

În prima zi de concurs, organizatorii au băgat-o la înaintare pe “coşmarul” Jelena Ostapenko. Şi nu oricum, ci chiar pe Philippe Chatrier, arena pe care letona se impunea în faţa Simonei, în iunie trecut! Cu o asistenţă pe final de meci demnă de un Chiajna – Voluntari, campioana dovedită a fi de carton a clacat. Şi să nu fim ipocriţi, nu ne-a displăcut deloc să o privim cum fileul îi îngropă, una câte una, loviturile care acum un an erau “winnere”.

Campioana en titre, Jelena Ostapenko, a fost eliminata inca din turul 1 la Roland Garros
Campioana en titre, Jelena Ostapenko, a fost eliminata inca din turul 1 la Roland Garros. Foto: Neal Trousdale

Iar Jelena era desfigurată de nereuşite şi de presiunea titlului de campioană en titre – aşa cum singură a recunoscut după meci –  sub steagul României ce flutura falnic pe catargul Chatrierului, însoţit de un zâmbet şi un oftat. Francezii îşi aduc aminte că din 2005, de la Anastasia Myskina, o campioană en titre nu a mai pierdut în turul 1 şi se întreabă cum de a luat Ostapenko trofeul, iar noi ne întrebăm şi acum cu năduf cum de a pierdut Simona finala aia blestemată…

ADVERTISEMENT

Uitaţi-vă la cifre şi veţi înţelege mai bine: contra lui Halep, în finală, Ostapenko a făcut 54 de greşeli neforţate. Duminică, în meciul pierdut cu Kozlova în turul 1, letona a bifat numai 48 de erori!

Şi-atunci, cum să nu înghiţi în sec…

Steagul României flutura pe catargul de pe Philippe Chatrier dupa finala Simonei Halep de anul trecut
Steagul României flutura pe catargul de pe Philippe Chatrier dupa finala Simonei Halep de anul trecut

Venus Williams, tu pentru ce mai joci?

Ostapenko nu a fost singura surpriză din prima zi de concurs de la Roland Garros. Venus Williams, cap de serie numărul 9, a cedat în faţa chinezoaicei Wang, pe care o bătuse anul trecut la Paris, tot în turul 1, dar şi la Wimbledon în turul secund.

După meci, Venus a venit la interviuri direct de pe arenă şi nu de dragul presei, ci ca să scape de “corvoada” obligaţiei de a fi prezentă la conferinţă cât mai repede. Iar răspunsurie seci, reacţiile ironice şi pe lângă esenţa întrebărilor adresate au stârnit o iritare din partea reprezentanţilor mass-media, controlată însă, totuşi, în semn de respect pentru cariera uriaşă a americancei.

Extras din onferinta de presa sustinuta de Venus Williams
Extras din onferinta de presa sustinuta de Venus Williams

Venus a fost chiar întrebată dacă mai are motivaţia necesară să joace şi pentru ce o face şi, mai apoi, dacă are probleme de sănătate. “De ce? Eşti îngrijorat?”, a venit reacţia ironică a americancei.

Şi ca să aveţi imaginea completă, închipuiţi-v-o pe Simona Halep răspunzând în doi peri presei româneşti, după o înfrângere în turul 1 la un Slam în faţa unui no name, apoi închideţi ochii şi imaginaţi-vă ce aţi vedea la TV imediat după. CTP nu i-ar mai pupa picioruşele, iar Banciu ar face-o albie de porci zile în şir. Acum puteţi să-i deschideţi. E doar o închipuire urâtă, din fericire! 🙂

Alexandra “Piti” Dulgheru, gladiatoarea de la apus de soare

Ziua 1 la Paris a fost încheiată de o româncă. Alexandra Dulgheru, o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului la câte accidentări a avut în ultima perioadă, a reuşit un al patrulea meci de 3 seturi în câteva zile la Roland Garros!

Dulgheru a făcut un nou meci de lupta la Paris. Al patrulea în cateva zile
Dulgheru a făcut un nou meci de lupta la Paris. Al patrulea în cateva zile. Foto: Neal Trousdale

Venită după 3 tururi de calificări, de care românca a trecut cu mari emoţii, “Piti” a întors meciul cu Christina McHale şi a câştigat setul 2 în tiebreak, amânând deznodământul pentru setul decisiv pentru ziua de luni, meciul fiind întrerupt din cauza întunericului, în jurul orei 22, după 2 ore şi 9 minute de joc!

Zgura pariziană îşi continuă povestea luni. Atât pentru Alexandra, cât şi pentru restul românilor ce vor intra unul câte unul în concurs, începând cu  Marius Copil şi Miky Buzărnescu

Şi nu uitaţi: a fost doar ziua 1. The best is yet to come!  

Meciul Dulgheru - McHale a fost întrerupt din cauza înturnericului
Meciul Dulgheru – McHale a fost întrerupt din cauza înturnericului

 

ADVERTISEMENT