Detectată deja în peste zece țări, de la Grecia, Franța, Marea Britanie, Statele Unite sau Australia, noua subvariantă a Covid-19, numită neoficial „Pirola” este monitorizată acum de specialiștii în domeniu dar și de către OMS.
Virusologul bulgar Todor Kantardjiev, director de peste zece ani al Centrului Naționale pentru Boli Infecțioase din Bulgaria, spune că noua subvariantă a COVID-19 este o infecţie virală sezonieră. Potrivit acestuia, una din simptomele mai rare ale acesteia, dar care se manifestă în special la copii, o reprezintă inflamațiile oculare.
Potrivit acestui, 25% dintre adolescenţi prezintă o astfel de inflamaţie în cazul infectării cu noua subvariantă a virusului, numită neoficial „Pirola”. Potrivit acestuia, subvarianta BA2.86, prezintă 35 de mutaţii ale proteinei Spike, ceea ce reprezintă o raritate, dar care a făcut ca ea să se răspândească mai greu.
„Ceea ce îngrijorează într-o oarecare măsură comunitatea mondială de sănătate este apariţia noii subvariante, BA2.86, sau aşa-numita ‘Pirola’. Această subvariantă are 35 de mutaţii ale proteinei Spike, ceea ce este o raritate. Aceasta înseamnă că serurile de imunizare sunt de trei ori mai puţin eficiente pentru noua subvariantă. ‘Pirola’ se răspândeşte mai greu, dar a fost deja detectată în peste 10 ţări, inclusiv în Grecia, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Todor Kantardjiev, potrivit Rador Radio România.
Acesta a precizat că testele rapide antigen efectuate în primele zile de infecţie nu indică prezenţa coronavirusului, dar a subliniat că „cei care au au avut varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 sunt protejaţi de noua variantă”. Acest lucru se datorează faptului că „Pirola” este o subvariantă a Omicron.
La mijlocul lunii august, Organizația Mondială a Sănătății a etichetat BA.2.86 drept “variantă în curs de monitorizare”, ceea ce înseamnă că o urmărește îndeaproape. Încă nu a fost numită în mod oficial “variantă îngrijorătoare” și nici nu a primit un nume grecesc precum Omicron sau Delta. Pirola este denumirea informală pe care varianta a primit-o pe rețelele de socializare de la o comunitate care urmărește variantele COVID.
Potrivit specialiștilor, Pirola este o subvariantă a Omicron, variantă unde simptomele principale sunt: curgerea nasului, dureri de cap, oboseală (severă sau ușoară), strănuturi și dureri în gât. Potrivit celor de la New Scientist, alte trei simptome, mai puțin comune, sunt diaree, inflamații oculare și erupții cutanate.
„În timp ce BA.2.86 prezintă un număr semnificativ de mutații ale genomului viral în comparație cu alte variante Covid-19 care circulă în prezent, datele de până acum sunt prea limitate pentru a trage concluzii ferme cu privire la impactul pe care acest lucru îl va avea asupra transmisibilității, gravității sau proprietăților de imunitate ale virusului.
Este clar că există un anumit grad de transmitere la nivelul comunității, atât în Marea Britanie, cât și la nivel global, și lucrăm pentru a stabili amploarea totală a acestui fenomen. Între timp, este vital ca toate persoanele eligibile să se prezinte pentru a primi vaccinul de toamnă imediat ce acesta le este oferit”, a declarat, pentru The Independent, Renu Bindra, director în departamentul de sănătate din Marea Britanie, acolo unde la 10 septembrie numărul cazurilor de Covid depășise 100.000.