News

Simulare Evaluare Națională 2024 la matematică. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a. Update

Simulare Evaluare Națională 2024, proba de matematică. Ce subiecte au avut de rezolvat absolvenții claselor a VIII-a din țară.
06.02.2024 | 14:53
Simulare Evaluare Nationala 2024 la matematica Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIIIa Update
Subiecte matematică la simulare Evaluarea Națională 2024. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
06-02-2024
13:08

Simulare Evaluare Națională 2024. Subiectele și baremul la matematică, publicate de Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat, la ora 15.00, subiectele și baremul de rezolvare la proba scrisă la matematică de la simularea Evaluării Naționale 2024.

Marți, 6 februarie, peste 163.000 de elevi de clasa a VIII-a au susținut proba scrisă la matematică din cadrul simulării Evaluării Naționale 2024. Iată ce subiecte au avut de rezolvat candidații, conform Subiecte.edu.ro:

Baremul de rezolvare, conform Edu.ro:

06-02-2024
12:51

Rată de prezență la simularea de la matematică: peste 92%. Zece elevi eliminați din examen

Ministerul Educației a emis o informare privind desfășurarea probei de matematică din cadrul simulării Evaluării Naționale. La testarea de marți, 6 februarie, au participat peste 163.600 de elevi din totalul celor 176.266 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent. Rată de prezență: 92,87%.

Au existat și incidente. Zece elevi au încercat să copieze, fiind eliminați din sala de examen. Simularea Evaluării Naționale 2024 se încheie miercuri, 7 februarie, cu proba scrisă la limba și literatura maternă.

06-02-2024
09:21

Simulare Evaluarea Națională 2024: Subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la matematică

Simularea Evaluării Naționale 2024 a continuat, marți, cu proba la matematică. Elevii au început examenul la ora 9:00. Iată, mai jos, ce subiecte au primit elevii de clasa a VIII-a.

În total, la cele trei subiecte, candidații au primit 18 exerciții și probleme, potrivit subiectelor apărute pe site-ul Edupedu.ro. La Subiectul I au fost 5 itemi de tip grilă și unul de precizat dacă o afirmație este adevărată sau falsă.

Apoi, Subiectul al II-lea a fost integral grilă și majoritatea problemelor au fost de geometrie. În fine, la Subiectul al III-lea s-a solicitat scrierea pe foaia de examen a rezolvărilor complete. 

Subiecte matematică - Simulare Evaluarea Națională
Subiecte matematică – Simulare Evaluarea Națională. Sursa foto: edupedu.ro
Subiecte matematică - Simulare Evaluarea Națională
Subiecte matematică – Simulare Evaluarea Națională. Sursa foto: edupedu.ro
Subiecte matematică - Simulare Evaluarea Națională 3
Subiecte matematică – Simulare Evaluarea Națională. Sursa foto: edupedu.ro
Subiecte matematică - Simulare Evaluarea Națională 4
Subiecte matematică – Simulare Evaluarea Națională. Sursa foto: edupedu.ro

Simulare Evaluare Națională 2024 la matematică. Marți, 6 februarie, mii de elevi de clasa a VIII-a din România susținut testarea la a doua materie din cadrul acestui examen pregătitor.

Subiecte matematică la simulare Evaluarea Națională 2024

Simularea la Evaluare Națională 2024 continuă marți cu proba de matematică. La fel ca în anii anteriori, elevii care se pregătesc să facă pasul spre liceu vor să afle în ce stadiu se află cu materia învățată. Vorbim de un interval de circa patru luni până la examenul principal al verii.

ADVERTISEMENT

Absolvenții claselor a VIII-a din România s-au putut pregăti pentru simularea Evaluării Naționale 2024 rezolvând modele de subiecte la română publicate de Ministerul Educației.

Pe portalul Subiecte.edu.ro, la categoria Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a – Modele de subiecte, elevii au putut descărca subiecte la limba română, matematică și limba maternă.

ADVERTISEMENT

Când intră elevii în clasă pentru simularea la matematică

Conform metodologiei de examen prezentată de Ministerul Educației pe site-ul oficial, toate probele la simulare Evaluare Națională 2024 debutează la ora 9:00. Elevii vor intra în săli până la ora 8:30.

Candidații au la dispoziție două ore pentru a rezolva cerințele. Timpul efectiv de examen începe din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Subiectele primite de elevii sub unele forma unei broșuri care se tipărește față-verso. Dacă au nevoie, elevii pot solicita pagini suplimentare.

ADVERTISEMENT

Reguli pe care trebuie să le respecte elevii la simulare EN 2024

Elevii care susțin proba de matematică trebuie să știe că, pe foaia de examen, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.

În cazul figurilor geometrice sunt permise marcajele pe figură si completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. Totodată, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

ADVERTISEMENT

Elevii participanți la simulare pot preda lucrările după cel puțin o oră de la începerea examenului. În timpul examenului/simulării, comunicarea este strict interzisă. Așadar, candidații nu au voie să comunice între ei sau cu persoane din exterior în timpul examenului.

Cum era normal, este interzis ca elevii să copieze sau să transmită/primească materiale prin care pot rezolva subiectele. Aceasta include schimbul de lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale între candidați.

Noutăți simulare Evaluare Națională 2024

Probele de Evaluare Națională din 2024, fie că vorbim de simulări sau de examenul propriu-zis din vară, vin cu o mare noutate. Astfel, în premieră, lucrările la examenele naționale vor fi corectate digital.

Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a explicat că evaluarea digitalizată nu influenţează nici tipurile de subiecte, nici baremul, nici timpul de lucru al copiilor. Singura diferenţă este aceea că lucrarea va fi secretizată automat, în momentul în care este scanată, în prezenţa elevilor.

Ştiu că schimbarea poate fi privită cu reticenţă, însă pilotarea evaluării digitalizate doi ani consecutivi, apoi extinderea ei la bacalaureatul din toamna anului trecut pentru toţi candidaţii ne-au arătat că această schimbare înseamnă, în mod evident, un progres – unul de care avem nevoie”, a scris pe Facebook Ligia Deca.

Când se află notele pentru simulare matematică Evaluarea Națională

Notele la simularea de la Evaluarea Națională 2024 vor fi publicate pe 23 februarie. Ulterior, rezultatele sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ. Vor avea loc discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an.

IMPORTANT! Rezultatele obținute de elevi la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Pot exista situații excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog. Pentru asta, elevii trebuie să depună o cerere.

Calendar Simulare Evaluare Națională 2024

În 2024, simularea la nivel național pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a se susține la începutul lunii februarie, în zilele de 5, 6 și 7, potrivit calendarului de simulări organizate la nivel național de Ministerul Educației. Iată programul:

  • 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 6 februarie 2024: matematică – probă scrisă
  • 7 februarie 2024: limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 23 februarie 2024: comunicarea notelor

Calendar Evaluare Națională 2024

În acest an, Evaluarea Națională are loc în perioada 25-28 iunie. Proba la limba română se va desfășura pe 25 iunie, iar proba la matematică este programată pe 27 iunie.

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 14 iunie 2024. De notat că înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 11 – 14 iunie. Primele rezultate se afișează pe 3 iulie, iar cele finale, de după contestații, pe 9 iulie 2024.

  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
ADVERTISEMENT